Germania doreşte ca Iniţiativa celor Trei Mări (3SI) să devină o parte a politicilor şi a instrumentelor de investiţii europene, a declarat joi preşedintele german Frank-Walter Steinmeier, în timpul summit-ului 3SI de la Sofia, potrivit Euractiv.
În intervenţia sa, Steinmeier a spus că 3SI trebuie să fie bine integrată în politicile şi instrumentele Uniunii Europene, el argumentând că la această iniţiativă, ce are ”o puternică legătură transatlantică”, participă aproape jumătate dintre statele membre UE.
Discursul lui Steinmeier a avut loc după vizionarea mesajului video transmis de președintele american Joe Biden, în care a abordat importanța eliminării corupției din regiune.
„Există un potențial incredibil de creștere a cooperării și conectivității în cadrul acestui grup grup, care va spori securitatea și prosperitatea regiunii și lumii în general”, a spus Biden.
În discursul său de bun venit, președintele bulgar Rumen Radev s-a declarat ”optimist că Europa Centrală și de Est va deveni mai atractivă pentru investiții strategice la scară largă în cadrul inițiativei”, făcând un apel pentru găsirea unor parteneri care să finanțeze proiecte mai mari în energie, transporturi și digitalizare.
Capitala bulgară găzduieşte joi și vineri Summit al Inițiativei celor 3 Mări la Sofia cu invitați de marcă: SUA, Germania, Comisia Europeană și FMIal şaselea Summit al 3SI.
Iniţiativa celor Trei Mări este o platformă politică flexibilă şi informală, la nivel prezidenţial, reunind cele 12 state membre UE aflate între Marea Baltică, Marea Adriatică şi Marea Neagră – Austria, Bulgaria, Cehia, Croaţia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia, Slovenia şi Ungaria.
3SI îşi propune dezvoltarea economică a statelor din regiune, prin stimularea interconectivităţii în trei domenii principale (transport, energie, digital) şi prin creşterea convergenţei reale între statele membre ale Uniunii Europene, contribuind astfel la consolidarea coeziunii în cadrul Uniunii şi la consolidarea proiectului european, precum şi la întărirea relaţiei transatlantice, inclusiv prin încurajarea prezenţei economice a SUA în regiune.