Ministrul german de finanțe, Christian Lindner a solicitat Comisiei Europene permisiunea de a nu percepe TVA, pentru o perioadă limitată de timp, asupra unei noi taxe pe gaze, potrivit unui document văzut de Reuters.
Operatorul pieței de gaze din Germania urmează să anunțe luni nivelul unei noi taxe, pe care Berlinul o va impune tuturor consumatorilor de gaze pentru a compensa costurile suplimentare ale importurilor de energie.
Taxa este menită să ajute Uniper și alți importatori să facă față creșterii prețurilor, în contextul reducerii fluxurilor de gaze rusești rusești. Aceasta se adăugă unor prețuri la energie care au înregistrat deja creșteri vertiginoase, punând presiune asupra consumatorilor.
Conform legislației UE privind TVA-ul la produsele energetice, taxa este considerată o componentă a prețului total al gazelor (se aplică asupra prețului cu tot cu taxe), ceea ce înseamnă că este obligatorie, motiv pentru care Germania trebuie să ceară permisiunea Bruxelles-ului pentru a renunța la aceasta.
Ministrul german de finanțe susține că deși a adresat solicitarea în numele Germaniei, un eventual acord al Comisiei ar putea fi utilizat și de alte state pentru a obține derogări similare.
„TVA-ul asupra taxelor introduse de guvern crește prețurile și duce la o opoziție tot mai mare din partea populației, mai ales în situația excepțională actuală”, se arată în document. „Cu toate acestea, acceptarea de către populație a legilor fiscale este esențială pentru aplicabilitatea acestora”, mai avertizează minsitrul.
De la mijlocul lunii iunie, Rusia a redus drastic fluxurile de gaze către Europa prin conducta Nord Stream 1 și furnizează în prezent doar 20% din volumele convenite, dând vina pe echipamentele defecte, în timp ce Europa susține că această mișcare este motivată politic.
Companiile de utilități, prinse la mijloc între importatori și consumatori, speră să nu rămână singuri cu nota de plată.
„Creșterea prețurilor la energie reprezintă o amenințare la adresa prosperității și stabilității noastre”, a spus Lindner.
Din calculele guvernului, consumatorii ar urma să achite o taxă cuprinsă între 1,5 și cinci eurocenți pe kilowatt-oră (kWh). Aceasta ar acoperi circa 90% din scumpirea gazului angro. O altă taxă, aplicată asupra stocării gazului, ar urma să fie anunțată pe 18 august.
***