6 iunie, 2024

Comenzile noi din industria germană au scăzut în mod neașteaptat în aprilie, pentru a patra lună consecutiv. Numărul comenzilor au scăzut în aprilie cu 0,2%, față de luna precedentă (când s-a înregistrat un declin de 0,8% – serie ajustată sezonier și calendaristic). Sondajul efectuat de Reuters printre economiști anticipa o creștere de 0,5% pentru aprilie.

 „Tendința negativă care persistă de la începutul anului, continuă, deși într-un ritm mult mai lent”, a transmis Ministerul Economiei din Germania, citat de Reuters.

„Împreună cu indicatorii de sentiment economic (ESI) mai pozitivi, acest lucru dă speranță că tendința descendentă care persistă de mai bine de doi ani se apropie de sfârșit”, a declarat economistul de la Commerzbank, Ralph Solveen.


Totuşi, excluzând comenzile de mare amploare, care au o volatilitate ridicată, în aprilie comenzile industriale au crescut cu 2,9% comparativ cu luna precedentă. În schimb, comenzile pentru echipamente de transport, în care încadrează industria auto, au scăzut cu 15,4%.

Scădere generalizată în zona euro

Comenzile din zona euro au scăzut cu 1,4%, iar cele din afara zonei euro au urcat cu 0,6%. În plus, comenzile interne au înregistrat un declin de 0,3%. În ritm anual, comenzile pentru bunuri „Made in Germany” au scăzut cu 1,6% în aprilie, după un declin de 2,4% în martie.

Scăderea semnificativă a activităţii industriale în Germania afectează întreaga economie, avertizează analiştii.

În mai, Destatis a confirmat că PIB-ul Germaniei a înregistrat o uşoară creştere în primul trimestru din 2024, datorită extinderii activităţii în sectorul construcţiilor şi a majorării exporturilor.

Germania a revenit pe o creștere ușoară în 2024


Cea mai mare economie europeană a înregistrat o creştere de 0,2% în primele trei luni din acest an, comparativ cu trimestrul patru din 2023, în linie cu estimarea preliminară publicată luna trecută de Destatis.

În pofida inflaţiei mai scăzute, consumul gospodăriilor a scăzut cu 0,4%, în timp ce cheltuielile guvernamentale au înregistrat de asemenea un declin de 0,4%. Dar investiţiile în construcţii au crescut cu 2,7% în primul trimestru din 2024, deşi investiţiile în maşini şi echipamente au scăzut cu 0,2%.

În plus, exporturile de bunuri şi servicii au înregistrat un avans de 1,1% în primele trei luni din acest an, comparativ cu trimestrul patru din 2023. Analiştii se aşteaptă la o continuare a redresării în următoarele luni, datorită majorării consumului privat, pe fondul salariilor mai ridicate şi al inflaţiei mai scăzute.

Totuşi, există şi motive de îngrijorare legate de dificultăţile economice, ceea ce face puţin probabilă o redresare rapidă. Pe ansamblul întregului an 2023, Germania a înregistrat un declin al economiei de 0,2%, pe fondul majorării dobânzilor, al preţurilor ridicate la energie şi al efectelor încetinirii economiei mondiale.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: