11 octombrie, 2021

Grupul rus Gazprom a majorat intervalul orientativ al prețurilor medii de export de gaze naturale în 2021, după ce piața înregistrase scumpiri la care însuși colosul rus a contribuit din plin. Totodată, Gazprom invocă prudența în privința volumelor pe care le va livra, în ciuda înăspririi crizei energetice din Europa.

Sunt două repere ale strategiei Gazprom, prin care Rusia încearcă să influențeze deciziile Uniunii Europene, inclusiv pentru a grăbi autorizarea folosirii gazoductului Nord Stream 2 de către Germania și Comisia Europeană.

Gazprom a majorat plaja orientativă de prețuri la exporturile sale de gaze naturale către Europa şi Turcia la un interval de 295 – 330 dolari / 1.000 metri cubi, pentru întregul an 2021, a scris Ildar Davletshin, şeful diviziei de cercetare din Rusia al Wood & Co, citat de Bloomberg și Agerpres.


Datele au fost culese din rapoartele analiştilor de la Wood & Co. şi BCS Global Markets, emise după un webinar cu managerii Gazprom. Același interval de preț a fost indicat și de Mitch Jennings, analist la Sova Capital.

Prețul acțiunilor Gazprom la Bursa din Londra (LSE) a crescut cu peste 85% în acest an până la 10,38 dolari / titlu luni după prânz, și cu peste 70% numai din aprilie încoace. Nivelul actual este cu 140% mai mare decât cel din urmă cu un an, potrivit datelor .

Preţurile europene de referinţă la gaze naturale au urcat cu peste 300% din ianuarie, fiind invocate drept cauze nivelul redus al stocurilor și cererea mai mare din Asia, ca şi întreruperile de aprovizionare.

Perspectiva unor preţuri medii mai mari de vânzare ale Gazprom în regiune este o veste bună pentru investitori, care așteaptă astfel dividende mai ridicate.

Prețuri mai mari pentru livrări mai zgârcite


Pe de altă parte, prețurile mai mari se aplică acelorași cantități.

Gazprom îşi menţine estimarea conservatoare privind livrările anuale de gaze spre Europa şi Turcia, de 183 miliarde metri cubi.

Compania va analiza potenţiala creştere a exporturilor către Europa continentală doar după ce propriile capacităţi de stocare vor fi pline, până a finalul lui octombrie, potrivit surselor citate.

Consolidarea stocurilor în Rusia este principala prioritate, a repetat cel mai mare furnizor de gaze al Europei.

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, nu s-a sfiit să condiționeze „ajutorul Rusiei” pentru depășirea crizei gazelor din Europa de autorizarea folosirii gazoductului Nord Strem 2, care le aduce în Germania direct din Rusia prin Marea Baltică.

Chiar și așa, preşedintele rus Vladimir Putin a sugerat că exporturile de gaze ruseşti spre Europa ar putea atinge un nivel record în 2021, fără să spună despre ce volume este vorba sau când vor spori livrările.

România – scoasă de pe harta traseelor de gaze

Între timp, gazele rusești ocolesc deja România și Gazprom ignoră cererile de a crește livrările ale celor doi mari furnizori din România, controlați de francezii de la Engie și germanii de la E.On.

Cele două companii ar rezerva capacitate de transport suplimentară prin principalele puncte de acces ale gazelor rusești în România, dar nu au cu ce să umple conductele.

„Noi și colegii noștrii, în special cei de la Engie, având în vedere dimensiunile portofoliilor noastre, ne-am dori să rezervăm capacitate și avem posibilitatea să o facem, în special pentru perioada de iarnă, însă nu avem sursă pentru ea”, a declarat Alexandru Elena, membru în conducerea AFEER  – Asociația Furnizorilor de Energie și director în cadrul E.On.

Oficialul citat spune că „unul dintre cele mai importante aspecte care au condus la creșterea prețurilor în acest moment este că Gazprom nu mai folosește ruta Ucraina pentru livrări în Europa, acesta este principlul motiv pentru care prețurile au explodat”, potivit e-nergia.

Gazprom folosește ruta TurkStream, prin Turcia, Bulgaria, Serbia și Ungaria, pentru a alimenta Europa și doar o mică parte din acest flux ajunge în România prin Bulgaria, iar din această parte mai mult curge mai departe spre Ungaria.

În schimb, România a promovat o lege descurajatoare pentru exploatarea gazelor naturale zona comercial din Marea Neagră.

Gazprom susține că își respectă toate obligațiile contractuale. Susține și că Europa și-ar rezolva problemele prin contracte și prețuri pe termen lung.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: