Gazoductul Trans-Anatolian Natural Gas Pipeline (TANAP), care aduce la porțile Europei gazele din zona Mării Caspice prin Turcia, a fost inaugurat și va spori independența de gazele rusești a restului continentului.
Pe de altă parte, gazele vor trece mai degrabă prin Grecia şi Albania, spre Italia prin gazoductul Trans Adriatic Pipeline (TAP), decât prin România spre Austria, prin gazoductul BRUA, care va fi gata mai târziu.
Totodată, Turcia ar putea distribui mai departe gaz rusesc venit prin TurkStream, gazoduct care va fi inaugurat pe 8 ianuarie, potrivit declaraţiei de sâmbătă a preşedintelui turc, Recep Tayyip Erdogan, citat de Reuters.
(Citiţi şi: „Cum ratează România șansa de a deveni hub regional pe piața gazelor naturale: TAP se mișcă mai repede decât BRUA” )
TANAP face parte din Coridorul Sudic european şi prin el vor tece anual 16 miliarde de metri cubi de gaze naturale azere din câmpul Shah Deniz II. 10 miliarde de metri cubi sunt dedicaţi Europei, iar restul Turciei. Capacitatea totală va creşte după noi investiţii la 31 de metri cubi.
Pe de altă parte, este incert viitorul celui mai mare zăcământ din Marea Neagră, Neptun Deep, controlat de OMV Petrom şi ExxonMobil (care vrea să-şi vândă participaţia).
(Citiți și: „ExxonMobil iese nu doar de la Marea Neagră, ci și din investițiile din Europa” )
O eventuală abrogare a prevederilor OUG 114 care au stopat decizia de investiție în exploatare ar putea veni prea târziu, ca să mai ofere României o poziţie strategică avantajoasă pe piaţa regională.
Lucrările pentru conectarea Neptun Deep cu reţeaua românească și cu BRUA abia dacă vor începe, iar BRUA – faza 1 ar urma să fie gata pe teritoriul român la sfârşitul anului viitor, după o amânare de un an.
(Citiți și: „Transgaz – BRUA: Un an întârziere la finalizarea sectorului românesc al gazoductului pan-european: decembrie 2020”)
În schimb, la cele 10 miliarde de metri cubi de gazae azere, care vor ajunge anual în Europa prin TANAP – TAP, se adaugă şi o bună parte din capacitatea TurkStream de 15 miliarde de metri cubi.
Estimările privind rezervele din Neptun Deep ajung la 84 de miliarde de metri cubi.
Acționari companiei de proiect TANAP sunt compania energetică de stat azeră SOCAR (51%), operatorul sistemului reșelei turce de transport BOTAS (30%), British Petroleum (12%) and filiala turcă a SOCAR (7%).