Miniștrii de Finanțe ai celor mai mari 7 economii ale lumii (cu excepția Chinei) vor decide „măsuri concertate” pentru a limita impactul epidemiei de coronavirus (Covid-19) asupra creşterii economice. Măsurile vor fi decise la o teleconferință din această săptămână, a anunțat ministrul francez de Finanţe, Bruno Le Maire, citat de Reuters.
Pe de altă parte, Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD) a tăiat deja estimarea anterioară de creștere globală de la 2,9% , până la 2,4%, dar a avertizat că, dacă epidemia se transformă în pandemie, creșterea economică globală s-ar putea reduce la 1,5%, potrivit The Guardian.
„Va fi o acţiune concertată. Am vorbit ieri cu preşedintele G7, Steven Mnuchin – secretarul Trezoreriei SUA, şi săptămâna aceasta vom avea o discuţie telefonică a miniştrilor de Finanţe din G7 pentru a ne coordona răspunsurile „, a declarat Le Maire, la postul de televiziune France 2, citat de Reuters.
Bursele şi-au corectat, luni, din pierderile de săptămâna trecută, decklanşate de blocajul economiei chineze, după ce guvernatorul Băncii Japoniei (BoJ) a promis, într-una din rarele sale apariţii publice, că banca centrală pe care o conduce se va strădui să limiteze efectele economice ale epidenmiei chineze.
Anterior şi Federal Reserve (Fed) trimisese pieţelor financiare un mesaj similar de liniştire, pe care pieţele l-au recepţionat, mai ales că peste două săptămâni va avea loc şedinţa de politică monetară a băncii centrale americame, de la care se aşteaptă scăderea dobânzilor de referinţă.
Pieţele susceptibile
Bursele europene erau în curs de stabilizare, luni, după ce la Tokio indicele nikkei crescuse cu 0,95%. Indicele pan european STOXX 600 creştea cu 1,8% înainte de prânz, după ce pierduse 12% săptămâna trecută – cea mai rea din 2008 încoace.
După prânz, însă, doar FTSE 100 la Londra mai creştea cu 0,31%, în vreme ce DAX pierdea 0,53% la Frankfurt, iar CAC 40 scădea cu 0,43%. STOXX 600 a intrat pe scădere cu -0,62%.
Totuși, prețul petrolului creștea, cu 1,27% până la 50,30 dolari / baril – tipul Brent la Londra, semnalând așteptările optimiste. Aurul se scumpea, însă, cu 1,53% până la 1.609 dolari / uncie, semnalând nesiguranța.
Bruno Le Maire va discuta problema coronavirus şi cu şeful BCE, Christine Lagarde, în timp ce omologii săi din Zona Euro ţin legătura unii cu alţii în privinţa impactului epidemiei.
„Trebuie să acţionăm, astfel încât impactul asupra creşterii economice, care ştim că va fi semnificativ, să fie limitat pe cât posibil”, a declarat ministrul francez de Finanţe şi a estimat că epidemia va şterge 0,1 puncte procentuale din creşterea economiei franceze în acest an.
OECD a redus prognoza de creştere Pentru Zona Euro de la 1,1% la 0,8% în 2020, în China de la 5,7% la 4,9% şi în SUA de la 2% la 1,9%. OECD cere băncilor centrale şi strategii guvernamentali să ia măsurile necesare, potrivit The Guardian.
Din G7 fac parte: Canada, Franţa, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie şi Statele Unite ale Americii.