14 februarie, 2022

Personalul american și cel britanic al Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) a început să se retragă din oraşul Doneţk, aflat în estul Ucrainei şi controlat de separatiştii proruşi, de teama unei invazii militare ruse.

Aceeași teamă i-a determinat pe oligarhii ruși să părăsească țara, într-o perioadă în care mai toate companiile aeriene încep să evite intrarea în spațiul aerian al acestui stat iar misiunile diplomatice străine din Ucraina se golesc.

Exod diplomatic din Ucraina

Statele Unite şi aliaţii săi le-au cerut propriilor cetăţeni aflaţi în Ucraina să părăsească teritoriul acesteia pentru a evita o eventuală invazie rusă, inclusiv un posibil asalt aerian, avertizând că un atac poate avea loc în orice moment.


De asemenea, SUA, Canada și Australia au suspendat parțial sau complet activităţile la ambasadele din Kiev și au mutat operațunile la Lvov, în apropiere de granița cu Polonia. 

Și Ministerul român al Afacerilor Externe a anunțat acum 2 zile că a ridicat nivelul de alertă pentru Ucraina și că retrage personalul diplomatic neesențial. Cetățenilor români li s-a recomandat „puternic” să nu călătorească în această țară, întrucât „există factori de risc”, iar celor care sunt deja în Ucraina li s-a cerut să se gândească dacă este absolut necesar să rămână.

Semnificativ: Canada a anunțat că a „relocat temporar” în Europa o parte a personalului militar staționat în Ucraina. Ottawa nu a oferit precizări suplimentare despre numărul de militari concentraţi sau despre locul repoziţionării acestora. Aproximativ 200 de militari canadieni sunt desfăşuraţi, încă din 2015, în Ucraina în cadrul misiunii UNIFIER.

Și SUA au raportat retragerea din Ucraina a 160 de soldaţi americani care antrenau forţele ucrainene, la sfârşitul săptămânii trecute.

(Citește și: ”Acumulările militare ale Rusiei la granițele Ucrainei – harta actualizată”)


Rusia, care în ultimele săptămâni a concentrat aproximativ 100.000 de militari în apropierea frontierei sale cu Ucraina, a acuzat ţările occidentale de răspândirea unor informaţii false.

Oligarhii pleacă din Ucraina

Aproape 20 de zboruri charter și private au plecat din Kiev în ultima săptămână, scrie Ukrainska Pravda, precizând că pasagerii sunt oameni de afaceri ucraineni. Printre aeronavele închiriate care au părăsit Ucraina în cursul săptămânii se numără cele ale miliardarului Rinat Ahmetov și Boris Kolesnikov.

De asemenea, un zbor privat pentru 50 de persoane a fost comandat și de deputatul Igor Abramovici, membru al partidului pro-rus „Pentru Viață”. În aeronava care a zburat la Viena s-ar fi aflat părinții asociaților și partenerilor de afaceri ai lui Abramovici.

Ukrainska Pravda mai scrie că, deși unul dintre zborurile lui Rinat Ahmetov a plecat din Ucraina în cursul săptămânii, cel mai bogat om din această țară a zburat la Zurich încă de pe 30 ianuarie.

Și afaceristul Viktor Pinchuk a părăsit Ucraina în aceeași zi, în timp ce Vadim Novinski, om de afaceri și deputat, a părăsit Ucraina la 10 februarie cu o cursă Kiev-München.

Tot joi a părăsit Ucraina și Oleksandr Yaroslavski, a cărui coloană de mașini ar fi ucis un om, mai scrie ziarul ucrainean.

Companiile aeriene își schimbă rutele de zbor

Ucraina a sfătuit companiile aeriene să evite să zboare deasupra apelor deschise ale Mării Negre, începând de luni și până sâmbătă, din cauza exerciţiilor navale ruseşti care au loc acolo.

Deja de duminică după-amiază imaginile site-ului de monitorizare a zborurilor flightradar24.com arătau un trafic aerian foarte slab deasupra Ucrainei și deasupra Mării Negre. În schimb, căile aeriene erau intens circulate deasupra României și în extremitatea de sud-vest a Mării Negre.

Peste 30 de nave ruseşti au început exerciţii de antrenament în apropierea peninsulei Crimeea, ca parte a unor exerciţii navale mai ample, a anunţat sâmbătă agenţia de presă RIA, citată de Agerpres.

Compania aeriană olandeză KLM – parte a Air France – a anunţat că nu va mai zbura spre Ucraina. Este primul mare transportator care ia o astfel de decizie. La rândul său, compania germană Lufthansa ia în considerare suspendarea zborurilor, deși un oficial ucrainean de rang înalt a subliniat că Ucraina nu vede rostul închiderii spaţiului său aerian ca răspuns la acumularea de trupe de către Moscova.

Statele Unite au declarat că Rusia ar putea invada Ucraina în orice moment. Moscova neagă orice plan de a invada, dar spune că îşi organizează propria securitate împotriva „agresiunii” aliaţilor din NATO.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: