Republica Moldova și UE intenționează să semneze săptămâna viitoare un acord de securitate, sporind cooperarea în sfera apărării, amenințărilor cibernetice și interferențelor externe la „niveluri fără precedent”, sfidând astfel avertismentele Rusiei, anunță Financial Times.
Detalii ale acordului: partajare informații, acces la achiziții militare, apărare împotriva manipulărilor străine
Potrivit propunerii Uniunii Europene, consultată de FT, „R. Moldova ar urma să-și sporească partajarea informațiilor, să desfășoare exerciții militare comune și să fie inclusă în achiziția comună de arme a blocului”.
De asemenea, Moldova ar urma să fie integrată în inițiativele legate de industria europeană de apărare și misiunile de apărare ale UE, potrivit propunerii.
Parteneriatul va căuta, de asemenea, să crească cooperarea între agențiile moldovenești și europene pentru a se apăra împotriva manipulării străine, a amenințărilor cibernetice și teroriste.
Pas formal de a lega apărarea națională de parteneri occidentali
În timp ce Constituția Moldovei exclude apartenența la NATO din cauza unei clauze de neutralitate, pactul ar „constitui cel mai profund pas formal de a lega apărarea națională de partenerii occidentali”, scrie FT.
„Aceasta este o confirmare a integrării sporite a poziției de securitate și apărare a Republicii Moldova în UE”, a declarat pentru Financial Times un oficial implicat în negocierile privind acordul blocului. „A parcurs un drum lung în doar doi ani”.
Propunerea va fi discutată de diplomații UE în această săptămână și se intenționează să fie semnată oficial săptămâna viitoare, au declarat oficialii citați de Financial Times.
Guvernul moldovean și Comisia Europeană au refuzat să comenteze informația.
Republica Moldova și Franța au semnat, în martie, un acord bilateral de apărare, în contextul în care agenția de informații a Republicii Moldova avertiza că Rusia va încerca să destabilizeze țara în timp ce se pregătește pentru alegerile prezidențiale.
Rusia amenință constant R. Moldova
Relațiile dintre Chișinău și Moscova s-au înrăutățit de la începutul invaziei din Ucraina, cu temeri că agresiunea Rusiei s-ar putea răspândi în Transnistria și, mai nou, Găgăuzia.
În martie, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat că Bruxelles-ul a dat Moldovei ”același ultimatum” ca și Ucrainei, pe care l-a rezumat cu sintagma „Ori noi, ori Rusia”.
Lavrov a declarat că Moscova va „apăra” populația de etnie rusă din Moldova și că Chișinăul riscă „să calce pe urmele regimului de la Kiev”.
Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a comparat săptămâna trecută politicile președintelui moldovean Maia Sandu cu cele ale regimului nazist – o acuzație pe care Kremlinul a lansat-o și împotriva liderului ucrainean Volodimir Zelenski.
***