28 decembrie, 2015

frontex greciaAgenția Frontex și-a început luni misiunea de intervenție rapidă Poseidon în Grecia, operațiune prin care 376 de ofițeri și translatori vor ajuta autoritățile elene să înregistreze miile de refugiați care vin zilnic din Turcia, transmite agenția macedoniană MIA.

Echipele transferate în Grecia includ experți în amprente, în detectarea documentelor de călătorie contrafăcute și care vor conduce interogatoriile pentru stabilirea identității.

Misiunea Frontex va fi desfășurată inclusiv la granița cu Macedonia, unde Grecia ar fi dorit să gestioneze singură problema imigranților.

(Citiți și: ”Atena nu face față valului migrației: UE amenință Grecia cu eliminarea din Schengen dacă nu acceptă sprijinul Frontex”)


La începutul lunii decembrie, Atena a activat mecanismul european de protecție civilă și a acceptat ajutorul Frontex la frontiera cu Macedonia, după ce unele state europene au cerut suspendarea Greciei din spaţiul Schengen.

Grecia a adoptat atunci trei măsuri pentru a face faţă crizei migraţiei:

  • A activat Mecanismul UE de Protecţie Civilă, pentru a beneficia de sprijin material în vederea gestionării afluxului de refugiaţi şi solicitanţi de azil. Astfel, autorităţile elene au cerut bunuri precum corturi, generatoare, paturi, echipamente sanitare şi truse de prim-ajutor. Livrarea ajutoarelor este coordonată de Centrul de Coordonare a Răspunsului la situaţii de urgenţă (ERCC) al CE, care colaborează cu autorităţile elene şi ale celorlalte state participante la Mecanism.
  • A întocmit un plan în colaborare cu Frontex în vederea unei operaţiuni la graniţa Greciei cu Macedonia, unde Agenţia europeană pentru frontiere va oferi asistenţă la înregistrarea imigranţilor. Desfăşurarea ofiţerilor suplimentari va începe săptămâna viitoare, precizează CE.
  • A depus o cerere oficială privind desfăşurarea unei operaţiuni a Echipei de Intervenţie Rapidă la Frontiere (RABIT), pentru a oferi sprijin la graniţa sa externă din insulele din Marea Egee. Frontex va procesa această cerere cu prioritate, în condiţiile în care peste 50.000 de persoane au intrat în Grecia de la 1 noiembrie.

Grecia neagă că ar fi respins vreodată asistenţa din partea UE, dar Guvernul, conştient de implicaţiile interne, a vrut să clarifice faptul că Frontex va ajuta doar la înregistrarea imigranţilor şi nu va participa la misiuni comune de patrulare la frontiere.

Aproape 600.000 de imigranţi au sosit în Grecia anul acesta, majoritatea călătorind pe mare din Turcia. Guvernul afirmă că a cheltuit circa un miliard de euro pentru gestionarea crizei.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: