21 iunie, 2013

Spania a lansat procesul în justiţie contra firmei Google, în ceea ce priveşte cinci încălcări grave ale confidenţialităţii datelor personale, relatează BBC.

În acelaşi timp, Franţa a acordat gigantului virtual trei luni să-şi regândească regulile privind confidenţialitatea.

De anul trecut, Google a combinat date de pe toate site-urile sale, pentru a eficientiza reclamele, o decizie care UE spune că trebuie regândită.


Gigantul de căutare pe internet a declarat că practicile sale referitoare la datele personale respectă toate legile europene.

„Ne-am angajat total, împreună cu autorităţile implicate în acest proces, şi vom continua să facem asta şi de acum încolo”, a anunţat firma, într-un comunicat.

Noua politică de date a Google permite motorului de căutare să depisteze utilizatorii de pe platformele sale, inclusiv Gmail, Google+ şi YouTube.

Combinaţia dintre 60 de politici separate de confidenţialitate a fost făcută pentru asimplifica procedurile,  a explicat Google.


Dar în octombrie 2012, UE a avertizat Google că legile sale interne privind protecţia datelor nu respectă o directivă europeană şi compania are la dispoziţie patru luni pentru a le schimba.

Termenul limită a trecut, dar nu s-a luat nicio măsură, ceea ce a determinat ţările membre să acţioneze pe cont propriu.

Agenţia Spaniolă de Protecţie a Datelor a declarat că a găsit dovezi privind încălcarea gravă a cinci legi privind datele personale.

Acestea sunt: folosirea disproporţionată a datelor private; transmiterea de date personale către alţi utilizatori; păstrarea datelor personale pe perioade nedeterminate; eşecul în a manevra datele într-un mod legitim; obstrucţionarea utilizatorilor în exercitarea drepturilor lor.

Fiecare dintre aceste încălcări poate fi pedepsită cu amenzi de până la 300.000 de euro.

Comisia Naţională Franceză pentru Computere şi Libertăţi (CNIL) vrea ca Google să specifice pentru ce foloseşte datele personale şi pe ce perioadă de timp le stochează.

De asemenea, vrea ca Google să le lase utilizatorilor opţiunea de a-şi centraliza datele într-un singur loc.

Google poate fi amendată cu sume de până la 300.000 de euro, ceea ce este foarte puţin faţă de veniturile companiei pe primul trimestru al acestui an, care ajung la 14 miliarde de dolari.

Marea Britanie, Germania, Italia şi Olanda desfăşoară anchete, pe cont propriu, referitoare la politica de confidenţialitate.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: