24 octombrie, 2019

Președintele Emmanuel Macron l-a nominalizat pe Thierry Breton (foto) drept candidat al Franței pentru poziția de comisar european, transmite Politico, care citează un oficial al Administrației Prezidențiale franceze.

Ursula von der Leyen așteaptă în continuare noi nominalizări din partea României și Ungariei, prima fiind de principiu convenită între Bruxelles și București, a doua încă în analiză la Budapesta după rezervele cu care a primit Bruxelles-ul nominalizarea ambasadorului Ungariei la UE.

Cea mai importantă solicitare a lui Macron: Franța să păstreze portofoliul

Președintele Macron, a afirmat oficialul de la Palatul Elysée, a făcut această nouă nominalizare ”în acord total cu președintele-ales al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen”, iar candidatului i se va acorda ”același portofoliu” care i-a fost propus primei persoane nominalizate, Sylvie Goulard.


Trebuie precizat faptul că nominalizarea lui Thierry Breton a fost puternic influențată de contextul politic european – prima persoană vizată pentru promovare în cadrul Comisiei Europene a fost Michel Barnier, dar incertitudinea care plutește în continuare în jurul datei Brexit a făcut imposibilă această nominalizare.

După respingerea lui Sylvie Goulard după audierile parlamentare desfășurate în octombrie la Bruxelles, Emmanuel Macron a insistat în primul rând ca Franța să păstreze portofoliul negociat, care are în competență Piața internă, Apărarea și Digitalizarea.

Thierry Breton are experiență politică – a fost ministru al Economiei, Finanțelor și Industriei între 2005 și 2007 – și a făcut carieră în sectorul privat, fiind șef al unuia dintre puținii campioni digitali ai Franței, compania Atos.

Thierry Breton a fost susținător al candidaturii lui Emmanuel Macron la alegerile din 2017 și a făcut parte din delegația care l-a însoțit pe președintele Franței în vizita de stat la Washington, în aprilie 2018.


În Franța, Thierry Breton este perceput ca politician de școală veche, de dreapta, care și-a început cariera în partidul lui Jacques Chirac- RPR.

Este foarte posibil ca în procesul de confirmare derulat în Parlamentul European să-i fie îndeaproape analizată cariera în afaceri.

Ungaria și România, o necunoscută și (aproape) o certitudine

Surse apropiate negocierilor purtate de către Ursula von der Leyen cu capitalele europene în cadrul procesului de constituire a echipei au declarat pentru cursdeguvernare.roBruxelles-ul și Bucureștiul au convenit ca Siegfried Mureșan să fie noua nominalizare a României.

Mureșan este vicepreședinte al Grupului PPE din Parlamentul European și președinte al Delegației Parlamentului European la Comitetul Parlamentar de Asociere UE – Moldova. A fost raportor din partea PPE pentru Bugetul UE 2017.

Această nominalizare depinde însă de instalarea în funcție a Guvernului Orban, care depune joi la Parlament lista Cabinetului și Programul de guvernare.

Ursula von der Leyen a refuzat să primească din partea guvernului demis Dăncilă o nouă nominalizare de comisar european.

Ungaria părea șă își fi rezolvat problema imediat după respingerea primei propuneri, László Trócsányi, în septembrie 2019. Premierul Orban a anunțat imediat că îl susține pe ambasadorul Ungariei la UE, Oliver Varhelyi.

Discuțiile purtate de Ursula von der Leyen cu Parisul și cu Bucureștiul, dar și senzația că portofoliul atribuit Ungariei (Relațiile cu vecinătatea UE) este oarecum nepotrivit pentru un stat cu relații apropiate de Rusia au reprezentat cele două obstacole în fața candidaturii lui Oliver Varhelyi, refuzată în cele din urmă de Ursula von der Leyen.

În primul rând, înțelegerile încheiate cu Franța și România strică echilibrul perfect al balanței de gen a Comisiei von der Leyen. După ce aceste două state vor promova bărbați în noua comisie, aceasta ar avea în componență 16 bărbați și 12 femei (11 comisari plus președintele). În consecință, Ungariei i se solicită să promoveze o femeie.

Sursele cursdeguvernare.ro spun că pe ”lista scurtă” a Ungariei se află acum:

  • Eniko Gyori, europarlamentar, fost ambasador în Spania, fost ministru al Afacerilor europene
  • Ildiko Gallpelcs, fost vicepreședinte PE, actual membru al Curții de Conturi a UE
  • Livia Jaroka, vicepreședinte PE

În al doilea rând, Bruxelles-ul tatonează disponibilitatea unui schimb de portofolii între România și Ungaria.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: