fbpx

10 februarie, 2025

Sectorul inteligenței artificiale din Franța va beneficia de investiții private în valoare de 109 miliarde de euro în „următorii ani”, a anunțat duminică președintele Emmanuel Macron, înaintea unui summit găzduit de Paris.

Vorbind cu postul francez TF1, Macron a descris acest angajament de miliarde de euro drept „echivalentul pentru Franța a ceea ce Statele Unite au anunțat cu Stargate”, referindu-se la proiectul masiv de investiții private în valoare de 500 de miliarde de dolari anunțat de președintele american Donald Trump.

Inițiativa americană, numită Stargate, va implica OpenAI, Oracle și SoftBank, care vor cheltui până la 500 de miliarde de dolari pe infrastructura de inteligență artificială din SUA în următorii patru ani.

Companiile din ecosistemul AI al Franței


Între timp, finanțarea franceză va include angajamente din partea Emiratelor Arabe Unite, a fondurilor de investiții americane și canadiene, precum și a unor companii franceze precum firmele de telecomunicații Iliad și Orange, dar și grupul aerospațial și de apărare Thales.

Cu câteva zile înainte de AI Action Summit din Franța, care a început luni, Emiratele Arabe Unite au anunțat că vor investi între 30 și 50 de miliarde de euro în construirea unui centru de date AI de un gigawatt în Franța, ca parte a unui campus axat pe dezvoltarea acestei tehnologii.

Iliad s-a angajat să cheltuiască 3 miliarde de euro pentru infrastructura AI, în timp ce firma pariziană de inteligență artificială Mistral a anunțat planuri de a investi miliarde pentru a-și construi propriul centru de date în Franța.

Arthur Mensch, cofondator și CEO al Mistral, a anunțat, de asemenea, planuri de a investi miliarde într-un cluster AI. Compania fondată la Paris este, probabil, singura companie europeană care dezvoltă tehnologii capabile să concureze cu cele dezvoltate de Alibaba, Anthropic, DeepSeek, Meta, OpenAI și altele, potrivit TechCrunch.

„Ne vom aduce contribuția și vom investi câteva miliarde de euro într-un cluster, care va fi înființat în Essonne, pentru a putea antrena sisteme și mai eficiente în doar câteva luni”, a declarat Mensch la postul de televiziune francez TF1.

Cursa globală pentru inteligența artificială, în prim-plan


Summitul Artificial Intelligence Action va reuni lideri mondiali și directori ai unor companii de top care dezvoltă această tehnologie, la Paris.

Printre participanții de renume se numără vicepreședintele SUA JD Vance, președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen, cancelarul german Olaf Scholz, premierul canadian Justin Trudeau, CEO-ul Google Sundar Pichai, președintele Microsoft Brad Smith, CEO-ul OpenAI Sam Altman, CEO-ul Google DeepMind Demis Hassabis și CEO-ul Anthropic Dario Amodei.

Elon Musk nu a confirmat, deocamdată, participarea.

Apariția modelului revoluționar open-source R1 al firmei chineze DeepSeek în ultimele săptămâni a stârnit dezbateri în industrie cu privire la cheltuielile masive de capital pe care companiile le alocă infrastructurii de calcul pentru antrenarea sistemelor lor AI.

„O bulă AI?”

DeepSeek a anunțat că costurile totale de antrenare pentru cel mai nou model AI al său s-au ridicat la 5,6 milioane de dolari. Cu toate acestea, au fost ridicate îndoieli cu privire la aceste afirmații.


Duminică, Demis Hassabis, CEO-ul Google DeepMind, a declarat că modelul AI al DeepSeek este „probabil cel mai bun lucru” venit din China, dar a adăugat că, din punct de vedere tehnologic, nu reprezintă o schimbare majoră.

„În ciuda entuziasmului, nu există nicio descoperire științifică nouă … folosește tehnici deja cunoscute”, a spus Hassabis, adăugând că agitația din jurul DeepSeek a fost „puțin exagerată”.

Cu toate acestea, în condițiile în care companiile cheltuiesc miliarde pe centre de date echipate cu semiconductori avansați de la producătorul american de cipuri Nvidia, noul model DeepSeek a generat temeri privind o posibilă bulă în domeniul inteligenței artificiale.

(Citește și: ”CEO-ul OpenAI – dispus să se implice într-un Stargate pentru Europa. Va fi prezent la summit-ul AI de la Paris”)

***


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: