Prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, atrage atenția asupra faptului că urmărește ”cu mare îngrijorare” discuțiile din România privind o posibilă ordonanță de urgență care să permită revizuirea sentințelor definitive pronunțate de completurile de cinci judecători ale Înaltei Curți de Casație și Justiție.
Afirmațiile apar în răspunsul oferit de Frans Timmermans copreședintei grupului Verzilor, Ska Keller, la o întrebare privind acest subiect.
Răspunsul prim-vicepreședintelui Frans Timmermans:
Comisia urmărește cu mare îngrijorarea evoluțiile privind statul de drept din România, inclusiv discuțiile referitoare la o posibilă ordonanță de urgență care să dea posibilitatea celor condamnați definitiv să conteste sentințele în urma deciziei Curții Constituționale care a vizat completurile de 5 judecători ale Înaltei Curți de Casație și Justiție (7 noiembrie 2018).
Comisia a atras atenția în repetate rânduri și la toate nivelurile asupra faptului că România trebuie să readucă urgent procesul de reformă (în justiție – n. red.) pe calea cea bună. Acest lucru înseamnă să facă progrese, nu regrese și să se abțină de la orice măsură care ar anula realizările obținute în ultimii ani.
Pentru a obține acest lucru, cel mai bun punct de plecare rămâne abordarea trasată de Comisie în ultimul raport MCV din noiembrie 2018, să fie stopate modificările, iar procesul să fie reluat de la capăt pe baza unor consultări veritabile și a expertizei oferite de instituțiile internaționale.
Comisia își reafirmă hotărârea de a folosi toate instrumentele pe care le are la dispoziție pentru a promova și a pune în aplicare respectul pentru valorile europene de bază, prevăzute în articolul 2 al Tratatului Uniunii Europene, inclusiv statul de drept, în toate statele membre.
Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat joi că draftul ordonanței privind completurile de cinci judecători este finalizat și a fost trimis „decidenților”.
„Am spus că la minister acest draft de OUG este făcut. Am mai spus că da, l-am înaintat decidenţilor. Eu ca ministru, la minister, vorbim despre elaborarea unui proiect iar deciziile privind oportunitatea promovării adoptării nu mai este în zona mea”, a explicat Tudorel Toader.
CCR a declarat nelegale completurile de cinci, care judecă apelurile de la ICCJ (pronunță sentințele definitive în cazurile cu dmenitari, magistrați etc.), iar PSD îl presează pe Tudorel Toader să inițieze o OUG prin care toți cei condamnați începând cu 2014 să poată înregistra contestație anulare, ceea ce ar însemna rejudecarea apelului.