13 ianuarie, 2022

directia nationala anticoruptie

Generalul (r) Florin Mihalache (61 ani), fost director adjunct al Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, a fost reținut miercuri de procurorii DNA, după ce ar fi fost prins în flagrant primind o mită de 75.000 de euro.

Mihalache a ocupat poziția a doua din STS în perioada 2001-2005, în timpul mandatului președintelui Ion Iliescu.

DNA a anunțat joi, printr-un comunicat de presă, reținerea unei persoane acuzate trafic de influență și spălare a banilor, fără a preciza însă numele acuzatului, nume ce a fost dezvăluit ulterior, pe surse, de G4media.


Potrivit surselor citate de G4media, Florin Mihalache i-ar fi cerut unui om de afaceri un autoturism de lux – Audi Q8 sau BMW X7, în schimbul unui trafic de influență prin care un alt om de afaceri ar fi fost determinat să renunțe la litigiile împotriva celui de la care a fost solictată mita.

Generalul a fost prins de procurori pe stradă, în Sectorul 1, după ce primise banii. Când ar fi primit banii el ar fi scos o pereche de mănuși chirurgicale și o lampă UV, verificând toate cele 310 bancnote primite, pentru a nu avea înscrise pe ele „mită” sau „flagrant”.

Faptele, prezentate în comunicatul DNA:

„Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 12 ianuarie 2021, a inculpatului persoană fizică fără calitate specială, pentru comiterea infracțiunii de trafic de influență.


În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:
În cursul lunii decembrie 2021, inculpatul ar fi pretins de la administratorul unei societăți comerciale un comision cuprins între 7 și 15% (aproximativ 107.047 lei – echivalentul a 21.625 euro) din suma pe care societatea o avea de încasat de la Compania Națională Aeroporturi București SA, pentru a-și exercita influența pe care a lăsat să se înțeleagă că o are asupra conducerii Companiei Naționale Aeroporturi București SA, astfel încât plățile să fie făcute înainte de scadență și fără întârzieri.

La data de 12 ianuarie 2022, inculpatul a primit o parte din suma pretinsă, respectiv 9.000 euro, împrejurare în care s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante.

Inculpatului i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

La data de 13 ianuarie 2022, inculpatul este prezentat Tribunalului București cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: