30 ianuarie, 2019

Autoritățile au declarat epidemie de gripă la nivel național – „Gripă avem în fiecare an, nu cred că este cazul să ne panicăm (…) Nu este o problemă care să creeze isterie”, a precizat ministrul Sănătății.

În acest sezon au fost confirmate, până miercuri, 54 de decese.

Epidemia de gripă se declară atunci când se ajunge la trei săptămâni epidemice consecutive.


Săptămână epidemică înseamnă creşterea cu minimum 20% a numărului de îmbolnăviri faţă de nivelul aşteptat (media aritmetică a numărului de cazuri raportate în trei săptămâni anterioare) şi cel puţin 10% virusuri gripale aparţinând aceluiaşi subtip în izolatele din totalul produselor patologice testate.

Declararea epidemiei a fost amânată, din cauza haosului din statistica sănătății – la Caraș-Severin, de exemplu, s-a declarat un singur caz în acest sezon, ceea ce nu poate fi real, din Arad s-au transmis doar șase cazuri, însă au fost internate nouă persoane cu gripă etc.

Revoltată de tabelele primite până marți, Sorina Pintea amenință că va aplica sancțiuni pentru raportările „incorecte”, adică false.

Principalele declarații ale ministrului Sorina Pintea:


„De la începutul sezonului au fost înregistrate 54 de decese confirmate cu virus gripal. Nu putem afirma că ne confruntăm cu un sezon gripal mai sever decât cel precendent, ci că s-a înregistrat un număr mai mare de decese mai devreme față de sezonul precedent.

Diferența este că avem un număr mai mare de cazuri și un număr mai mare de cazuri confirmate clinic. Gripa activează pe tot teritoriul țării, chiar dacă la intensitate diferită.

Din fericire, această gripă este datorată unei tulpini care are forme ușoare și medii de manifestare”, a explicat Sorina Pintea.

În sezonul trecut, potrivit Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT), au fost confirmate prin analize de laborator 1.560 de cazuri de gripă și 109 decese din cauza virusului gripal.

Anul acesta avem deja 54 de decese, din care ultimele cinci au fost anunțate miercuri de către CNSCBT.

La sfârșitul săptămânii trecute, numărul cazurilor confirmate era de 522.

Zonele cele mai afectate sunt cele din sud și sud-est.

Școlile

În școli va continua triajul la începerea cursurilor, pentru a fi identificați copiii bolnavi și trimiși la doctor. Nu există însă personal suficient, astfel încât Ministerul Educației a stabilit cu Direcțiile de sănătate publică, pentru a trimite personal medical care să participe la triaj.

Majoritatea școlilor din țară nu au însă cabinet medical, iar DSJ-urile nu vor putea acoperi necesarul.

În cazul în care numărul copiilor bolnavi de gripă depășește 20%, se poate lua decizia închiderii școlii sau doar a clasei.

Specialiștii estimează că această circulație intensă se va menține și în luna februarie

Măsurile pe care Ministerul Sănătății le-a transmis în teritoriu încă de la debutul din 17 ianuarie sunt cele care se aplică și în cazul epidemiei, astfel încât nu vor fi necesare noi decizii, ci o monitorizare mai atentă.

Din cele 1.300.000 doze achiziționate pentru populația din grupele de risc (persoane în vârstă, angajații din sistemul de sănătate, bolnavi cronici și femei însărcinate) au fost vaccinate 1.286.250 persoane, până marți.

Ministerul a comandat suplimentar 30.000 vaccinuri, care, începând demiercuri, vor fi distribuite în țară la DSP-urile care au solicitat acest lucru.

Recomandările

  • limitarea accesului vizitatorilor în mod real în toate unitățile sanitare, în special în secțiile cu risc
  • refacerea urgentă a stocurilor cu materiale antivirale necesare pentru tratamentul infecțiilor respiratorii acute
  • instituirea terapiei antivirale imediat după internare la toți pacienții care prezintă tabloul clinic compatibil cu gripa
  • instituirea tratamentului profilactic cu antivirale la cei care vizitează pacienții internați
  • vaccinarea urgentă a personalului medical rămas nevaccinat
  • refacerea stocurilor de echipament de protecție și utilizarea corespunzătoare a acestora
  • refacerea urgentă a stocurilor de antiseptice și dezinfectante.

România, țara din UE cea mai afectată de gripă

Gripa evoluează ascendent în toată Europa, inclusiv în statele vecine, Bulgaria și Ungaria, unde s-a declarat epidemie la nivel regional sau național.

România era, la sfârșitul săptămânii trecute, singura țară UE cu intensitate ridicată a circulației virusului:

Probele colectate în centrele santinelă din medicina primară de la pacienții cu boli asemănătoare gripei sau infecții respiratorii acute au fost pozitive pentru gripă în proporție de 48,8%.

Infecțiile au fost dominant cu virsuri gripale tip A.

ECDC recomandă statelor să continue să încurajeze vaccinarea antigripală și să utilizeze antiviralele în concordanță cu ghidurile naționale.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: