20 octombrie, 2022

Fondurile de pensii își respectă politica de portofoliu clasică pe termen mediu și lung și profită de căderea pieței, cumpărând mai multe titluri de stat, potrivit datelor Autorității de Supraveghere Financiară (ASF).

Deși titlurile de stat provoacă scăderi temporare ale activelor pe termen scurt, achiziția lor la prețuri mai mici asigură randamente mai mari pe termenul mai lung care este orizontul de investiții propriu fondurilor de pensii.

Valoarea deținerilor de titluri de stat ale fondurilor private de pensii obligatorii (Pilonul 2) a crescut cu 5,1 miliarde de lei în august 2022 față de iunie și cu 3,27 miliarde față de decembrie 2021. Desigur, nu creșterea prețurilor a determinat-o pe cea a valorilor, ci volumele sporite la prețuri mici.


„Da, cel puțin noi la BCR Pensii asta am făcut. Și nu este vorba numai de a profita de prețurile mai mici, ci și profilul de risc scăzut al fondurilor de pensii pe termen mediu și lung. În situația actuală a piețelor financiare, marcată de mari incertitudini, titlurile de stat sunt o investiție preferabilă, la randamente de 8 – 9%”, a confirmat Radu Crăciun, președintele director general al BCR Pensii.

Atunci când câștigurile pe termen lung contează mai mult

Managementul deținerilor de titluri de stat  a dus la stabilizarea ponderii și a valorii acestora în totalul activelor.

Ca urmare a scăderii prețurilor din cauza creșterii inflației, indusă de războiul Rusiei în Ucraina dublat de criza gazelor rusești, în iunie 2022 valoarea deținerilor de titluri de stat scăzuse cu 1,65 de miliarde de lei față de decembrie 2021, dar era încă superioară cu 2,39 miliarde față de iunie 2021.

Creșterea numărului de titluri din portofoliu a dus apoi la un plus de 5,1 miliarde de lei în august față de minimul din iunie, și de 3,81 miliarde față de august 2021.


Valoarea activelor totale a crescut cu 4,24 miliarde de lei august / față de iunie, până la 91,61 miliarde de lei și, iar faptul că nivelul din septembrie ar putea fi aproximat la 8,77 miliarde, tot este superior celui din iunie.

Atunci când realitatea confirmă manualele

Și ponderea titlurilor de stat în totalul portofoliului s-a stabilizat, fiind de 61,85% în august, mai mare decât în decembrie 2021 (59,92%) și decât în august 2021 (61,27%). Este probabil ca ponderea din septembrie să nu fi scăzut sub minimul din iunie 2022 (59,01%)/

În septembrie este probabil ca achizițiile de titluri de stat să se fi diminuat, iar scăderea continuă a prețurilor să afecteze valoarea portofoliului.

Totuși, manualele își confirmă valabilitatea, atunci când inflația va scădea, eventual spre sfârșitul anului viitor, iar prețurile titlurilor vor crește, și valoarea lor va crește, iar problemele din acest an vor rămâne un episod accidental pe parcursul investiției al pensiilor viitoare private.

Rata de rentabilitate a fondurilor a scăzut până la valori de 2,38% și 3,34%, dar a mai fost la niveluri similare la izbucnirea pandemiei. Apoi a crescut până la 5,69 – 7,04% în iunie anul trecut

Altfel spus, rentabilitatea fondurilor de pensii private poate scădea o vreme, dar există, în timp ce pensiile publice nici nu au așa ceva.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: