Guvernul a suplimentat joi, cu aproape 340 de milioane de lei, fondurile alocate pentru finalizarea proiectului Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics (ELI-NP). Investiția este necesară realizării Sistemului de fascicul gama și atingerii parametrilor fasciculului specificați prin Decizia modificată a Comisiei Europene aprobată tacit în 2024.
Lucrările de construcție au fost încheiate, iar diverse componente, la fel ca și sistemele de laser și transport al fasciculelor. Întârzierea de trei înregistrată în dezvoltarea integrală a proiectului a fost provocată de falimentul unui partener contractat pe parcurs și care a dus la un scandal internațional. Compania Lyncean Technologies Inc., care a dat falimentat, era responsabilă de realizarea sistemului de fascicul gamma.
Lucrările ce au rămas de efectuat vor dura 25 de luni, iar suma va fi acoperită din fonduri externe nerambursabile alocate de Comisia Europeană prin fondul european de dezvoltare Regională și de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării, în limita sumelor prevăzute anual cu această destinație.
Instrumentele de cercetare cu performanțe unice la nivel internațional pe care le va conține la final ELI-NP:
- un sistem laser de mare putere cu două braţe a câte 10 PW fiecare
- sursă gamma foarte intensă
- aranjamente experimentale cu laseri de mare putere și fascicule gama intense menționate în
Anexa XXI – Application Fiche la Decizia Comisiei Europene C(2016)775.
Implementarea proiectului, în două faze, ultima întârziată 3 ani:
- prima fază (2012-2015) a fost finalizată cu succes
- a doua fază (2016-2023) este în continuare în desfășurare. În 2023, proiectul a fost declarat nefuncțional, iar finalizarea sa va fi realizată până în 2026 cu finanțare de la bugetul de stat, prin Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării.
Scandalul ce a împiedicat finalizarea proiectului ELI-NP
- Institutul Naţional de cercetare-dezvoltare pentru Fizică şi Inginerie Nucleară „Horia Hulubei” (IFIN – HH) a reziliat unilateral, în 2018, contractul cu Asocierea EuroGammaS.
- În anul 2019, IFIN-HH a organizat o nouă licitație publică pentru realizarea Sistemului de fascicul gama, contractul de furnizare fiind acordat firmei Lyncean Technologies Inc. din SUA, care a devenit astfel cel de-al doilea contractor al ELI-NP pentru realizarea Sistemului de fascicul gama cu energie variabilă (Sistemul VEGA).
- Lyncean Technologies Inc. a înștiințat IFIN-HH că nu se poate încadra în termenul contractual pentru finalizarea Sistemului VEGA, iar în 2022 a dat faliment, contractul de furnizare cu această firmă a devenit nul de drept.
- Falimentul a forțat IFIN-HH să își asume prin finanțate națională continuarea implementării Sistemului de fascicul gama. În baza reglementărilor Comisiei Europene, la 14.12.2023 România a declarat proiectul ELI-NP nefuncțional și, în conformitate cu prevederile OUG nr. 36/2023, și-a asumat finalizarea implementării proiectului cu finanțare de la bugetul de stat până la 31.12.2026.
- Ca urmare a problemelor financiare cu care s-a confruntat compania Lyncean Technologies Inc. din
SUA, devenite publice în februarie 2022, a devenit evident că finalizarea implementării Sistemului
VEGA nu se poate realiza până la sfârșitul duratei de execuție a proiectului stabilită prin Contractul de finanțare nr. 1/2016, cu modificările ulterioare, adică 31.12.2023.
- În această situație, și după înlocuirea conducerii IFIN-HH care a reziliat contractul în 2018, Institutul și membrii Asocierii EuroGammaS au ajuns la soluționarea pe cale amiabilă a diferendelor, revenindu-se la situația anterioară a relațiilor de cooperare și colaborare atât între IFIN-HH și membrii Asocierii EuroGammaS, cât și cu întreaga comunitate științifică europeană.
Hotărârea de guvern permite finalizarea obiectivului de investiții Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics
Pentru finalizarea cu succes a proiectului ELI-NP, specialiștii institutului trebuie să proiecteze, să producă și să instaleze componentele aferente Sistemului fascicul gama foarte intens capabil să genereze fascicule gama cu intensități totale de până la 1011 fotoni/s, să atingă energii de până la 20 MeV și să aibă o lărgime de bandă de până la 0,5%.
Sistemul va folosi acceleratorul de electroni ale cărui componente au fost livrate de Lyncean Technologies Inc. înainte de intrarea în faliment și va fi completat cu un laser de interacție, un sistem de interacție electroni – laser, un sistem de sincronizare, un sistem de control, un sistem de colimare a fasciculului și sisteme de diagnoză care să permită determinarea caracteristicilor fasciculului gama generat. Soluția tehnică identificată după discuții cu experți de la CERN și din mediul privat (piTecSolutions GmbH Darmstadt, Research Instruments GmbH din Germania) presupune o îmbunătățire a acceleratorul de electroni în ceea ce privește fotogun-ul și puterea RF pe cavitățile de accelerare, care va permite atingerea
parametrilor fasciculului gama specificați prin Decizia modificată a Comisiei Europene aprobată tacit
în 2024.
Costurile aferente realizării Sistemului de fascicul gama vor fi acoperite, în acord cu OUG nr.
36/2023, de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării și implică o
modificare a indicatorilor tehnico-economici aferenți obiectivului de investiții Extreme Light
Infrastructure – Nuclear Physics.
Valoarea totală a investiției aprobată în Hotărârea Guvernului nr. 1434/2022 se modifică și va deveni
2.017.958 mii lei.
(Citește și: Laserul de la Măgurele, reprimit în Consorțiul laserului european – deocamdată, cu statut de observator fondator)
****