4 aprilie, 2017

Numirea unui alt consiliu interimar în locul unuia pe termen lung „nu va face decât să prelungească instabilitatea şi lipsa de predictibilitate pentru companie încă patru luni, generând riscuri majore pentru aceasta”, a declarat Greg Konieczny, CEO și manager de portofoliu al Fondului Proprietatea (FP).

„Extraordinara poveste de succes a Hidroelectrica riscă să fie pusă în pericol de viziuni pe termen scurt”, a adăugat șeful FP, într-un comunicat emis marți.

Ministerul Energiei a decis în 31 martie 2017 componenţa unui Consiliu de Supraveghere interimar al Hidroelectrica, pe o perioadă de patru luni. Numirile au fost contestate de piaţă.

Citiți și Improvizația se reia la Hidroelectrica: Consiliu de supraveghere provizoriu numit pe 4 luni – membri cu experiență controversată


Hidroelectrica a ieșit din insolvență anul trecut, după ce odiseea „băieților deștepți” i-au pus în pericol existența. Anul trecut a înregistrat un profit brut de 1,5 miliarde de lei. 

Suntem dezamăgiţi (…) Cea mai valoroasă companie din România are nevoie de stabilitate, predictibilitate şi profesionişti de top în Consiliul de Supraveghere. Actuala propunere nu respectă dispoziţiile privind guvernanţa corporativă din Legea 111/2016, care stabileşte criterii profesionale şi proceduri transparente de selectare a membrilor Consiliilor de Supraveghere din companiile de stat”, a spus Greg Konieczny într-un comunicat al Franklin Templeton Investments, care administrează FP.

Şeful FP consideră că „menţinerea stării actuale de provizorat ar putea întârzia şi afecta grav IPO-ul Hidroelectrica (oferta publică iniţială în vederea listării la Bursă).

Este foarte posibil ca această situaţie să aibă ca efect diminuarea valorii companiei la listare, scăderea încrederii investitorilor în oportunitatea de a investi în Hidroelectrica, şi, nu în ultimul rând, prejudicierea acţionarilor săi, statul român şi Fondul Proprietatea. Cetăţenii români /contribuabilii ar putea fi, la rândul lor, prejudiciaţi”, mai spune Greg Konieczny.


Hidroelectrica a fost evaluată la circa patru miliarde de euro, potrivit raportului anual pe 2016 al Fondului Proprietatea (FP)

De asemenea, „dacă Ministerul Energiei nu este încă pregătit să numească un Consiliu pe un mandat de patru ani, singura opţiune legală este prelungirea mandatului Consiliului actual cu încă două luni, acesta fiind deja familiarizat cu operaţiunile Hidroelectrica”, potrivit interpretării FP a dispoziţiilor de guvernanţă corporativă.

La procesul de selecție au participat 84 de candidaţi și ar putea încă  „furniza şase candidaţi profesionişti pentru un mandat de patru ani în Consiliul de Supraveghere”, conchide sursa citată.

Franklin Templeton Investments a preluat oficial rolul de administrator unic al Fondului Proprietatea (FP) pe 29 septembrie 2010. În ianuarie anul următor, Fondul a fost listat la Bursa de Valori București (BVB), la șase ani de la înființare și după mai mulți ani în care acțiunile FP s-au tranzacționat cu mari discounturi pe piața gri.

Franklin Templeton Investments este denumirea sub care operează organizaţia globală de management al investiţiilor Franklin Resources, Inc. [NYSE:BEN] în peste 180 de țări. Corporația administrează active în valoare de peste 733 miliarde dolari, conform datelor disponibile la data de 30 septembrie 2016.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: