14 iulie, 2011

FMI cere Italiei să-și reducă cheltuielile bugetare. FMI a cerut Italiei să asigure implementarea decisivă a cheltuielilor bugetare pentru a reduce deficitul bugetar. Comentariile Fondului vin pe fondul îngrijorării că Italia ar putea fi următoarea țară lovită de criza zonei euro. FMI a mai spus că Grecia are nevoie de un nou împrumut, de 71 de miliarde de euro, din partea UE, și 33 de miliarde de la creditori privați. Și a amânat întoarcerea pe piața de capital a Greciei până în 2014. Fondul a anunțat că va continua să finanțeze Grecia, dar a previzionat o recesiune profundă în țară, în acest an, mai profundă decât se estimase anterior, cu economia contractându-se cu 3,9%. Separat, agenția de rating a creditelor Fitch a scăzut ratingul Greciei și mai mult, amintind absența unui program nou, credibil, din partea FMI și UE. Ratingul Greciei a fost redus cu trei note de la B+ la CCC, ceea ce înseamnă un risc crescut de faliment. (BBC News)

Moody’s ar putea scădea ratingul SUA. Agenția de rating Moody’s a avertizat că ar putea scădea ratingul SUA, în prezent AAA, la doar câteva ore după ce președintele Rezervei Federale, Ben Bernanke, a anunțat că va investi noi fonduri în economia americană și s-a angajat să mențină câțiva ani dobânda mică pentru a combate creșterea slabă a economiei și pentru a preveni riscurile măririi ratei șomajului.Bernanke a spus că o a treia rundă de descreștere cantitativă, numită QE3, ar putea fi necesară dacă economia nu-și revine în a doua parte a anului. Moody’s spune că va reviyui ratingul guvernului federal de tripul A deoarece Casa Albă și Congresul nu mai au timp să crească limita împrumuturilor, de 14,3 trilioane de dolari, și să evite un faliment. Trezoreria SUA spune că guvernul nu va putea plăti datoriile dacă această limită de îmrpumut nu este ridicată până la 12 august. (The Guardian)

Funcționarii publici britanici vor primi bonusuri de 10 milioane de lire anul acesta. Contribuabilii britanici vor contribui, indirect, la plata funcționarilor din posturi de conducere, în total cu 10 milioane de lire. Miniștri din mai multe departamente se pare că au cerut oficialilor să aibă performanțe pe măsura banilor primiți, dar li s-a răspuns că aceste bonusuri și prime sunt un drept obținut prin contract. Dezvăluirea va atrage, cel mai probabil, nemulțumirea  a milioane de funcționari publici de rând, prost plătiți, care trebuie să facă față înghețării salariilor și reducerii pensiilor. Primele au fost agreate în ultimele săptămâni și vor fi plătite pentru un sfert dintre funcționarii publici cu funcții de conducere, care vor primi circa 10% din salariu. Se pare că este vorba despre bonusuri cuprinse între 8.000 și 20.000 de lire pentru 1.050 de oameni. O sursă importantă din guvern a descris aceste plăți ca fiind revoltătoare. ”Am încercat să nu acordăm acets rpime, dar suntem practic fără putere, pentru că ni s-a răspuns că este vorba despre niște drepturi contractuale”, a spus sursa citată. (The Telegraph)


Tehnologie americană care ”nu uită” fizionomia afganilor și irakienilor. Când talibanii au săpat un tunel elaborat sub cea mai mare închisoare din audul Afganistanului, în primăvara aceatsa, americanii sau făcut eforturi să-i prindă pe cei 475 de evadaţi. Un lucru a facilitat,  până la urmă, prinderea lor. Chiar cu o lună înainte de evadarea din aprilie, oficialii afgani, folosind tehnologie oferită de Statele Unite, le-au înregistrat deţinuţilor amprentele şi imaginea feţei, le-au scanat retina fiecăruia dintre cei afalţi în închisoarea gigantică Sarposa Prison. La câteva zile după evadare, 35 de deţinuţi au fost prinşi la punctele de control interne şi la cele de frontieră, fiind trimişi înapoi la închisoare pentru a li se confirma identitatea. Unul dintre evadaţi a fost prins la un control de rutină în trafic, la doar 4 km de satul său natal. Altul a fost reţinut la un centru local de recurtare, unde încerca să se înfiltreze în rândul forţelor de securitate afgane. Informaţii despre 1,5 milioane de afgani au fost înregistrate în baza de date operată de SUA, NATO şi forţele locale afgane. Unul din 20 de localnici, respectiv unul din 6 bărbaţi cu vârsta între 15 şi 64 de ani figurează  în computerele respective. În Irak, este vorba de un număr şi mai mare de oameni, 2,2 milioane de irakieni sau, mai exact, unul din 14 cetăţeni, respectiv unul din patru bărbaţi aflaţi la vârsta la care pot lupta. (The New York Times)

Belgia deţine recordul mondial de ţară fără guvern. Mai bine de un an ţara nu a avut un guvern ales. Dar conflictul politic, dintre flamanzi şi valoni, care paralizează ţara, are un risc. Acela ca ţara divizată să se molipsească de criza economică din zona euro. Cei doi protagonişti ai disputei sunt extrem de diferiţi şi au valori difeirte. În ceea ce-i priveşt5e pe lideri, acest lucru se traduce astfel: Elio di Ripo (59 de ani), preşedintele Socialiştilor Valoni, din sud, iar Bart de Wever (40 de ani) este liderul Noii Alianţei Flamande din nord. Ambii au avut succes în alegerile parlamentare de anul trecut şi de atunci au adus ţara natală într-o sitauţia de „îngheţ”. Socialiştii Valoni au 26 din cele 152 de locuri, iar flamanzii separtaişti 27, dar niciunii nu au reuşit să creeze o coaliţie guvernamentală şi nu sunt dornici să treacă în opoziţie. Asta pentru că diferenţele între cei doi sunt mai profunde decât cele aparente, amândoi au planuri politice, iar acestea sunt opuse unul altuia. (Der Spiegel)

Curățenie în poliția din Egipt. Aproape 700 de polițiști din Egipt au fost demiși pentru că au contribuit la uciderea protestatarilor din timpul revoluției de la începutul acestui an. Ministrul de interne Mansour Essawy a declarat că 505 generali și 164 de ofițeri vor fi concediați de la 1 august. Măsura a fost luată în timp ce protestele continuă în Piața Tahrir din Cairo, demonstranții cerând grăbirea proceselor pentru ofițerii de poliție și oficialii corupți din timpul erei Mubarak. Armata a confirmat, de asemenea, că alegerile programate pentru luna septembrie vor fi amânate. ”S-a decis organiarea alegerilor parlamentare în octombrie sau noiembrie”, a anunțat un oficial din conducerea militară a Egiptului. Multe dintre noile partide politice din Egipt au cerut ca votul să fie amânat, pentru ca ei să aibă timp să se organizeze mai bine și să fie mai puternice ca grupuri de opoziție, în special Frăția Musulmană. Un număr de 100 de oameni vor fi selectați pentru a forma un grup ce va scrie nou constituție egipteană. (BBC News)


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: