3 noiembrie, 2024

Riscurile pentru avansul economiei Asiei s-au înmulțit din cauza escaladării tensiunilor comerciale, a crizei din piața imobiliară chineză și a unor noi potențiale turbulențe pe piețele din regiune, a comunicat vineri Fondul Monetar Internațional.

Presiunile deflaționiste venite din China pot „provoca tensiuni comerciale”, afectând sectoarele economice din țările învecinate cu structură de export similare, atenționează FMI, îndemnând Beijing să se orienteze spre o redresare economică bazată pe cererea internă și consum.

„O încetinire mai lungă și mai puternică decât se aștepta în China ar fi dăunătoare atât pentru regiune, cât și pentru economia globală”, a spus FMI în raportul său privind perspectivele economice regionale pentru Asia.

FMI recomandă Chinei să sprijine consumul intern


„Răspunsul politicii promovate de China este esențial în acest context”, se arată în comunicat, afirmând necesitatea unor măsuri care să faciliteze ajustarea sectorului imobiliar și să consolideze consumul privat.

În cea mai recentă prognoză, FMI se așteaptă ca economia Asiei să avanseze cu 4,6% în 2024 și 4,4% în 2025, cu o politică monetară mai relaxată la nivel mondial, care va stimula cererea privată în cursul anului viitor.

Proiecțiile pentru 2024 și 2025 au fost ambele revizuite în creștere cu 0,1 puncte procentuale față de prognozele FMI publicate în aprilie, dar mai mici decât creșterea de 5% din 2023.

Riscurile au fost „revizuite în sus”, deoarece măsurile deja luate de înăsprire a politicii monetare și tensiunile geopolitice ar putea afecta cererea globală, crește costurile comerciale și destabiliza piețele, a spus FMI.

Protecționismul – frână a expansiunii economice


„Un risc actual este escaladarea războiului tarifelor  vamale între principalii parteneri comerciali”, care ar agrava fragmentarea comerțului și ar afecta dezvoltarea economică în regiune, se arată în comunicat.

Acțiunile americane au scăzut joi, după ce platformele Microsoft și Meta au evidențiat costurile în creștere pentru dezvoltarea inteligenței artificiale ceea ce le-ar putea afecta câștigurile.

În timp ce creșterea scăzută, datoriile mari și escaladarea războaielor au fost în fruntea agendei oficiale la reuniunile anuale ale Fondului Monetar Internațional și ale Băncii Mondiale de săptămâna trecută, finanțiștii globali și-au consumat o mare parte din energie cu privire la impactul potențial al revenirii lui Donald Trump la putere după alegerile prezidențiale din SUA din 5 noeimbrie.

Globalizarea, în pericol

Trump a promis că va impune un tarif de 10% pentru importurile provenite din orice altă țară și taxe de 60% pentru importurile din China, ceea ce ar afecta lanțurile de aprovizionare din întreaga lume, spun analiștii.

„Este clar că tarifele, barierele netarifare și reglementările protecționiste nu sunt soluțiile potrivite, deoarece denaturează fluxurile de investiții comerciale și subminează sistemul comercial multilateral”, a declarat Krishna Srinivasan, directorul Departamentului Asia și Pacific al FMI, într-o conferință de presă.

„La finalul zilei, astfel de măsuri vor duce la prețuri mai mari plătite de consumatori și investitori”, a spus el.

FMI a spus că recentele turbulențe ale pieței ar putea prefigura, de asemenea, viitoare crize de volatilitate, deoarece piețele iau în calcul reduceri suplimentare de dobânzi ale Fed și majorări treptate de către Banca Japoniei.

„Schimbările bruște ale așteptărilor cu privire la aceste politici monetare ar putea determina ajustarea bruscă a ratelor de schimb, cu contagiuni în alte segmente ale pieței financiare”, se arată în raport.

„Deși volatilitatea în sine nu ar fi neapărat dăunătoare, ar putea submina încrederea consumatorilor și investițiile”, se arată în comunicat.

FMI se așteaptă ca economia Chinei să crească cu 4,8% în 2024, în creștere cu 0,2 puncte față de prognoza din aprilie, dar mai lentă decât creșterea de 5,2% de anul trecut. Creșterea țării este de așteptat să încetinească în continuare la 4,5% în 2025, a spus FMI.

China vizează o creștere de aproximativ 5,0% pentru 2024.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: