fbpx

23 decembrie, 2024

Chiar dacă UE a oprit importurile de petrol rusesc, Bulgaria permite în continuare procesarea țițeiului provenit din Rusia la rafinăria Lukoil din Burgas. O investigație efectuată de jurnalistului ucrainean Mikhailo Tkach, de la Ukrainskaia Pravda, citat de OilPrice.com, arată că rafinăria din Burgas procesează în continuare țiței rusesc. Petrolul este transportat de flota din umbră a Rusiei și este transbordat în largul mării, în apropiere de coasta Bulgariei. Tkach a realizat videoclipuri cu transferurile de la navă la navă (STS) chiar în dreptul portului Rosenets, principalul port pentru aprovizionarea cu țiței a rafinăriei Burgas. Jurnalistul ucrainean arată cum petrolierul Lipari sub drapel liberian, sosit în 24 noiembrie de la Novorossisk, Rusia, a ancorat în dreptul portului Rosenets. Acesta a transferat încărcătura petrolierului Stames sub pavilon maltez.

Uniunea Europeană a acordat o dispensă Bulgariei permițându-i să importe petrol rusesc până la finele anului 2024. Însă sunt rapoarte, cum sunt cele ale Global Witness, care arată că Bulgaria a importat mai mult țiței rusesc decât necesarul propriu în 2023. Global Witness a calculat că rafinăria din Burgas a procesat 5 milioane de tone de petrol rusesc în primele 10 luni din 2023, contribuind cu aproximativ 1 miliard de euro la bugetul Rusiei. În replică, guvernul bulgar a promis în 2023 că intenționaează să scadă importurile de țiței rusesc cu 80%, pentru ca până la finele anului 2024 să le oprească complet. Cu toate acestea, videoclipul lui Tkach indică faptul că rafinăria din Burgas încă procesează petrol rusesc.

UE a înăsprit sancțiunile împotriva Rusiei

Pentru a limita capacitatea flotei din umbră a Rusiei de a aduce țiței și produse petroliere pe piețele europene, UE a impus sancțiuni suplimentare de la 1 decembrie 2024, vizând aproximativ 50 de petroliere rusești, ducând flota totală sancționată la aproximativ 80 de nave. Dezvăluirile lui Tkach sugerează că guvernul bulgar este complice la operațiunile rusești legate de activitățile rafinăriei din Burgas. Oamenii de afaceri au propus ca țițeiul ruseasc să poată fi redenumit KEBKO (Kazakh export Blend Crude Oil) pentru a ocoli restricţiile. Presa ucraineană și bulgară susțin că oficialii guvernului bulgar sunt probabil conștienți de tranzacțiile de mai multe milioane de dolari. Rapoartele sugerează, de asemenea, că legătura petrolieră ruso-bulgară face parte din strategia de dezinformare și influență a Moscovei.


Ca dovadă a influenței Moscovei, guvernul bulgar, condus de prim-ministrul Grachev, a refuzat să semneze un acord bilateral de securitate cu Ucraina, creând o ruptură cu 25 de state membre UE care au semnat acorduri similare. Guvernul lui Grachev pare să-l urmeze pe Viktor Orbán din Ungaria pentru a se alinia intereselor ruse.

MOL din Ungaria vrea să cumpere Lukoil din Bulgaria

Interesant este că activele din Bulgaria ale Lukoil, inclusiv rafinăria Burgas — cea mai mare din Balcani — sunt scoase la vânzare. Se pare că compania maghiară de petrol și gaze MOL este în proces de achiziție a activelor. Premierul Orbán al Ungariei a insistat pentru semnarea unui acord, după cum o demonstrează vizitele sale la Sofia, inclusiv la președintele Radev. Analiştii avertizează că ar putea fi implicată și finanţarea din partea Rusiei, deoarece capacitatea financiară a MOL este limitată. Implicarea lui Orbán ar trebui să ridice semne de întrebare și să îngrijoreze autoritățile europene, care ar putea lua în considerare blocarea înțelegerii dacă se dovedesc legăturile cu Rusia. Intrarea în proprietatea companiei maghiare de stat a activelor Lukoil va consolida și mai mult influența Moscovei în Balcani.

Lukoil datoare 265 mil dolari în taxe neplătite

O altă problemă complică vânzarea activelor Lukoil. Compania deține o poziție dominantă pe piața de combustibil din Bulgaria, dar nu a plătit impozite pe profit. Surse bulgare estimează că Lukoil datorează în jur de 500 de milioane de BGN (265 de milioane de dolari) taxe neplătite.

Bulgaria nu este singura țară europeană care importă cantități mari de petrol și produse rusești. Rapoartele arată că și România a încălcat sancțiunile UE. În noiembrie, petrolierul sub drapel Panama, Sredina, a ajuns în apropierea portului Constanța și a efectuat un transfer STS cu un alt petrolier înmatriculat în Panama, Melahat. Potrivit Marine Tracking, Melahat a ancorat altă dată lângă nava VF Tanker 3, înmatriculată în Rusia, care venise direct din Novorossiysk, Rusia. Alte nave, precum Altai, au transportat și țiței reusesc în porturi românești precum Midia, pentru rafinăria Rompetrol

Turcia este o altă rută pentru țițeiul și produsele rusești în Europa. Oficiul Antifraudă OLAF al UE investighează ruta Turciei, unde navele din Rusia trec prin porturi fără terminale petroliere unde ar putea descărca țiței. Marine Traffic a documentat alte nave care vin din Novorossiysk, întărind în continuare rolul Turciei în comerțul în curs de desfășurare cu petrol rusesc către piețele europene.


***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: