UPDATE: Au fost prinși în flagrant o asistentă și un angajat de la Registratură, nu un medic și o asistentă, potrivit informațiilor Direcției Generale Anticorupție (DGA): Cosmin Magaon, asistent medical la Centrul de Transfuzie Sanguină Craiova, și Mihaela Oprișan, registrator la aceeași unitate.
Cei doi au fost reținuți pentru luare de mită și vor fi prezentați instanței cu cerere de emitere a mandatului de arestare preventivă.
În cursul lunii martie 2017, asistentul medical în colaborare cu registratoarea, pe fondul lipsei de sânge necesar intervențiilor chirurgicale, a primit în repetate rânduri, de la investigatori sub acoperire ai DGA, diferite sume de bani pentru a facilita obținerea respectivelor unități de sânge.
Ofițerii DGA l-au prins în flagrant, miercuri, pe Cosmin Magaon, în timp ce primea suma de 200 lei de la un investigator sub acoperire, pentru a furniza două unități de sânge pentru un pacient ce urma să suporte o intervenție chirurgicală.
***
Știrea inițială:
Un medic și o asistentă de la Centrul de transfuzii sanguine Craiova au fost prinși în flagrant în timp ce-i vindeau câteva pungi cu sânge unui polițist sub acoperire, potrivit Digi24.
Cei doi sunt supectați de trafic cu sânge.
După flagrant, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj a efectuat mai multe percheziții în respectivul Centru și au ridicat mai multe documente.
Mai mulți angajați ai instituției urmează să fie audiați în acest caz, despre care fostul ministru al Sănătății Vlad Voiculescu scrie, pe Facebook, că nu este singular.
La Craiova, potrivit anchetatorilor, flacoanele de 400 de ml sânge le erau vândute, cu sume între 100 și 200 de lei, aparținătorilor pacienților care aveau nevoie de transfuzie, sub pretextul crizei de sânge.
Cum a început investigarea afacerilor cu sânge de la centrul craiovean
Flagrantul a fost organizat după ce procurorii au primit mai multe informații despre astfel de tranzacții în timpul audierilor în alt dosar.
Este vorba despre ancheta privind moartea suspectă a doi pacienți de la Spitalul Municipal „Filantropia” din Craiova cărora li s-au făcut transfuzii sanguine.
Pe 28 februarie, o femeie de 81 de ani și un bărbat de 67 de ani ar fi decedat în urma transfuziilor care le-au fost făcute, iar autoritățile au declanșat mai multe anchete.
Direcția de Sănătate Publică (DSP) Dolj a amendat Spitalul Municipal „Filantropia” din Craiova cu 25.000 de lei pentru nerespectarea procedurilor privind transfuzia sanguină și cu câte 1.000 de lei pe medicul de gardă, asistentul de la unitatea de transfuzii și alți trei asistenți din secția de hematologie.
Ancheta penală privind moartea suspectă a celor doi pacienți continuă.