18 septembrie, 2024

România ar trebui să ia măsuri rapide pentru a limita creșterea deficitului bugetar, care a devenit cel mai mare din Uniunea Europeană, pentru a evita pierderea scorului de rating recomandat investițiilor, potrivit analiștilor de la Fitch Ratings, transmite Bloomberg.

România, care este cotată de toate agențiile de rating cu doar un nivel mai sus de ”junk”(nerecomandat investițiilor), ar putea fi nevoită să înghețe cheltuielile publice și să majoreze veniturile pentru a reduce deficitul la nivelul de referință de 3% din Produsul Intern Brut (PIB) până în 2027, notează analiștii Federico Barriga Salazar și Gergely Kiss, într-un raport publicat de marți.

Deficitul bugetar este pe cale să scadă la 5,8% din PIB de la aproximativ 7% anul acesta, fără un efort semnificativ de consolidare fiscală. Scăderea mai lentă a deficitului ar determina o creștere a datoriei publice spre nivelul de 80% din PIB în 2037, un nivel „foarte ridicat pentru România” care ar depăși media națiunilor cu un rating similar.


„Presiunea negativă asupra ratingurilor ar putea crește, mai ales dacă există o influență negativă asupra credibilității politicilor economice ca urmare a slăbiciunii fiscale”, au spus Salazar și Kiss, adăugând că România ar putea avea nevoie de mai mult de patru ani pentru a readuce datoria publică sub control.

Guvernul României s-a străduit să limiteze datoria publică, care a depășit 50% din PIB anul acesta, parțial din cauza cheltuielilor pentru majorările de pensii.

România, care se află în procedură de deficit excesiv încă de dinainte de pandemie a cerut Comisiei Europene o perioadă de șapte ani, începând din 2024, pentru reducerea decalajului către limita de 3%, dar încă nu a prezentat un plan clar pentru atingerea acestui obiectiv.

Confruntată cu riscul unui deficit mai mare decât se aștepta în acest an, coaliția aflată la guvernare a luat câteva măsuri pentru a limita cheltuielile și a acorda o amnistia fiscală cetățenilor pentru a recupera din obligațiile restante, mai notează publicația străină.


***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: