23 februarie, 2018

Modificări preconizate la legea cadastrului din 1996 vor obliga firmele din domeniu să facă operațiuni de înregistrare sistemică, plătite cu 60 de lei pe imobil, în condițiile în care aceste firme sunt obișnuite să încaseze pe astfel de lucrări tarife de 15 ori mai mari, anunță Digi 24.

Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP) dorește să modifice legea 7 din 1996, a cadastrului și publicității imobiliare, într-un sens care a trezit protestele firmelor ce fac astfel de lucrări. Ministerul a publicat pe situl propriu de internet proiectul unei Ordonanțe de Urgență care, alături de alte modificări, ar obliga firmele să facă obligatoriu, an de an, lucrări de înregistrare sistemică.

Spre deosebire de înregistrarea spontană care se face la cererea unui beneficiar, inregistrarea sistematică a unui imobil (teren, casă etc) se face la cererea unei Unități Administrativ Teritoriale (UAT). ”Persoanele fizice și juridice autorizate să execute lucrări de cadastru, cartografie, topografie, geodezie, fotogrammetrie şi teledetecţie au obligația de a executa anual lucrări de înregistrare sistematică. Fac excepție persoanele fizice sau juridice autorizate să execute astfel de lucrări, care au sediul social în unități administrativ-teritoriale din mediul urban, pe a căror rază teritorială nu există terenuri extravilane”, spune unul dintre articolele legii.


Adică în loc să aleagă ce lucrări fac și ce tarife cer, firmele de cadastru vor fi obligate să realizeze lucrările de înregistrare sistematică solicitate de UAT la un tarif modic al cărui nivel este de circa 60 de lei pe imobil.

Trebuie știut că tarifele percepute în prezent de firmele de cadastru pentru astfel de lucrări sunt mult mai mari. Spre exemplu, una dintre firmele bucureștene în domeniu cere pentru cadastru (măsurători) și intabularea unui teren extravilan 1.000 de lei, iar dacă acesta este intravilan și are o casă pe el tariful este mai mare.

Oficiali ai Agenției Naționale de cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) nu au putut preciza câte astfel de imobile trebuie să înregistreze sistematic în fiecare an o firmă de cadastru. Autorul proiectului este MDRAP, nu ANCPI.

Cert este că măsura a trezit revolta cadastriștilor. ”Nici pușcăriașii nu pot fi puși la muncă, fie ea plătită sau nu, dacă nu doresc”, sintetizează situația creată, pe Facebook unul dintre membrii grupului „Topografie, geodezie, cadastru”, potrivit publicației Glasul Hunedoarei. Cei mai mulți specialiști în domeniul topografiei consideră că măsura propusă de guvernul PSD poate constitui un precedent extrem de periculos în relația statului cu firme private.


„Asta dovedește încă odată incompetența celor ce conduc statul român. Urmează să-i mai oblige pe drumari să construiască fiecare câte un tronson de autostradă sau de drum, pe civiliști să construiască câte 2-3 blocuri, etc” spune pe Facebook un membru al grupului.  Un altul este ceva mai radical: „Dacă tot e la putere Partidul Salvării Deținuților este cazul sa înceapă asuprirea omului de către om”. Specialiștii afectați de Ordonanța Guvernului văd viitorul mediului de afaceri din România într-o lumină sumbră: „Ăștia îs mai răi ca Ceaușescu. Eu unul dacă mă obligă îmi predau singur ștampila și îmi suspend pfa-ul”.

Proiectul de ordonanță stabilește și sancțiuni. Firma de cadastru care nu vrea să facă înregistrare sistematică riscă să i se supende licența.

Cum se justifică măsura

Există numeroase cazuri în care cadastrul și intabularea unui imobil (teren sau casă) este strict necesară. La data de 23 februarie 2018 din 40 de milioane de imobile existente în România, doar 10,79 milioane, respectiv 26,99% aveau cadastru făcut și erau intabulate în sistemul integrat. Din acestea doar 696.527 au beneficiat de înregistrare sistemică.

Nota de fundamentare a proiectului de OUG menționează și motivele pentru care operațiunile sunt obligatorii. Fără cadastru și intabulare există riscul major ca, după 2020, Uniunea Europeană să nu mai acorde subvenții agricole. Fără aceste operațiuni nu sunt cunoscuți proprietarii terenurilor care trebuie expropriate pentru realizarea de proiecte publice (autostrăzi, căi ferate, rețele comunicații sau de apă și canalizare).

Oficiali ai ANCPI afirmă sub protecția anonimatului că un astfel de proiect este necesar pentru că în multe județe nu există interesul pentru realizarea lucrărilor de caadstru. Fără cadastru pot continua împroprietăririle ilegale efectuate. Ilegalitatea celor efectuate nu iese la iveală. ”Numai în două luni din 2018 au fost înregistrare sistematic 40.000 de imobile în 18 județe. În unele județe însă nu există niciun interes iar măsura țintește exact acest județe”.

Sistemul de finanțare a lucrărilor de cadastru este următorul: Statul varsă UAT interesate sumele necesare efectuării operațiunilor în limita a 60 de lei pe imobil după care aceste UAT selecționează prin licitații firmele care vor face înregistrarea sistemică.

Noua OUG propune majorări ale valorii acordate pe imobil în funcție de dificultatea terenulului în cauză. În raport cu panta acestuia și cu ușurința accesului pe acesta, tariful poate crește. Prioritate la operațiunile de cadastru și intabulare au imobilele extravilane. Firmele al cărui sediu se găsește în UAT fără terenuri extravilane nu sunt obligate să facă operațiuni de înregistrare sistematică, mai stabilește proiectul de lege.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: