9 aprilie, 2012

Solești, România - fotografia folosită de blogul Financial Times

Recolta de cereale din 2011 a confirmat poziţia României printre principalii producători agricoli din Europa, dar agricultura românească are performanţe mult inferioare potenţialului său, se arată într-un articol publicat luni pe un blog al Financial Times, citat de Agerpres.

 

 

Producţia de cereale a României a crescut cu 24,3%, până la 20,78 milioane tone în anul 2011:

  • Producţia de porumb s-a situat la 11,6 milioane tone – locul II în Europa
  • Producția de grâu, la 7,1 milioane tone – locul V în Europa

‘Agricultura a fost un motor important al economiei anul trecut, fiind responsabilă pentru 0,7 puncte din creştere economică de 2,5% înregistrată de România anul trecut’, a declarat economistul şef al Băncii Comerciale Române, Lucian Anghel.

Ministrul Agriculturii, Stelian Fuia, a declarat că majorarea preţurilor la materii prime şi îmbunătăţirea modului de acordare a subvenţiilor au fost factori importanţi care au îmbunătăţit performanţele sectorului agricol.

Graţie acestor stimulente România a reuşit să reducă suprafaţa de teren agricol necultivată de la trei la un milion de hectare.

Gradul de absorbţie a banilor europeni în agrocultura românească se situează la 40%.

Randamentul este scăzut


Blogul Financial Times subliniază că randamentul în termeni de kilogram la hectar în România se situează la jumătate faţă de media din UE.

Potrivit unui raport a BCR, productivitatea agriculturii româneşti rămâne la un nivel scăzut din cauza lipsei de investiţii în echipamente şi irigaţii, lipsei de profesionalism şi a fragmentării terenurilor, în condiţiile în care mulţi agricultorii practică doar o agricultură de subzistenţă.

‘Agricultura românească operează în prezent doar la jumătate din potenţialul de productivitate, comparativ cu lideri în domeniu, ca Franţa. Însă potenţialul este uriaş. România are teren de calitate, un port mare la Constanţa, acces la Dunăre şi un grad de absorbţie al fondurilor comunitare care poate creşte în continuare. Pieţele majore pentru exportul de cereale sunt Siria, Arabia Saudită şi Egipt, astfel încât suntem mai puţin vulnerabili la criza din zona euro’, a declarat Lucian Anghel.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: