9 martie, 2022

Asociaţia Fermierilor din România (AFR) avertizează că producătorii nu mai fac faţă creşterii „continue şi necontrolate” a tarifelor la energie și că există riscul să rămânem fără carne produsă local, scrie Agerpres.

Reprezentanţii AFR menţionează că în urma analizelor efectuate se vor înregistra scăderi de producţie în toate sectoarele agricole – vegetal, horticultură, zootehnie şi acvacultură, fiind afectată şi industria românească, care „nu o duce deloc bine”. În aceste condiţii, AFR solicită măsuri de urgenţă din partea Guvernului României.

„Solicităm Guvernului României să vină de urgenţă cu soluţii dacă vrem să mai vorbim şi în viitor de un sector agroalimentar românesc. Avem nevoie de rezolvări, şi avem nevoie acum, nu peste un an; susţinem că nu există nicio justificare, de nici un fel, pentru majorarea de la o lună la alta a tarifului pentru un produs sau serviciu furnizat”, se mai arată în comunicat.

Totodată, AFR atrage atenţia că la ora actuală prognozele privind noua recoltă nu sunt deloc optimiste, în condiţiile în care culturile de toamnă au răsărit târziu, pe fondul lipsei de precipitaţii. Variaţiile mari de temperatură, între noapte şi zi, reprezintă şi ele un factor de scădere a producţiilor.

AFR susţine că fermierii români vor avea dificultăţi în obţinerea de producţii bune pentru că vor folosi cantităţi mult mai mici de îngrăşăminte sau produse pentru protecţia plantelor, din cauza creşterii preţurilor sau pentru că acestea nu se mai găsesc în piaţă.

„Suntem conştienţi de faptul că schimbările climatice se produc cu sau fără voia noastră. (…) Deja putem observa evoluţia preţurilor; în cazul grâului, conform bursei Euronext, vorbim de 300 sau chiar 350 de euro pe tonă. Şi problemele nu se opresc aici.


Vom avea dificultăţi în obţinerea de producţii bune pentru că fermierii vor folosi cantităţi mult mai mici de îngrăşăminte sau produse pentru protecţia plantelor. Şi asta fie din cauza creşterii preţurilor, fie pentru că pur şi simplu nu mai sunt de găsit în piaţă atunci când fermierul are nevoie de ele”, avertizează AFR.

România ar trebui să reţină în ţară mai multe materii prime agricole, în special seminţele de floarea-soarelui, în condiţiile în care Rusia şi Ucraina, doi producători importanţi în bazinul Mării Negre, sunt în război.

„Şi ţinem să mai atragem atenţia asupra unui fapt – dacă vrem în mod real să facem mai multă procesare, avem nevoie de o mai mare retenţie în ţară a materiilor prime agricole.

Iar primul produs în acest caz ar fi seminţele de floarea-soarelui. România este un producător important în bazinul Mării Negre, iar celelalte state care contează în producţia de ulei comestibil, adică Rusia şi Ucraina, sunt în război. În plus, în Rusia există o taxă de export pe seminţele de floarea soarelui şi pe uleiul brut de floarea soarelui.


La fel, Ucraina are taxă de export pe seminţele de floarea soarelui şi nici nu rambursează TVA la export. Oricum, după cum spuneam, cele două state sunt în stare de conflict acum, iar exporturile lor aproape că nu mai există. În aceste condiţii, statele europene, care depind de astfel de importuri, ar putea cumpăra din România.

Avem cea mai mare producţie de floarea soarelui din regiune, mai exact 3,3 milioane de tone. În cifre absolute, o treime din toată producţia Uniunii Europene la această cultură. Iar asta poate însemna o imensă oportunitate pentru agricultura românească; depinde însă de autorităţi dacă această şansă va fi şi fructificată”, au transmis reprezentanţii AFR.

Asociaţia Fermierilor din România propune câteva soluţii:

  • utilizarea energiei verzi în sectorul agroalimentar alimentar,
  • compensarea costurilor pentru certificatele verzi,
  • acordarea de subvenţii celor ce procesează materia primă în România,
  • creşterea rezervelor de stat în cazul produselor alimentare,
  • îmbunătăţirea geneticii în toate sectoarele în această perioadă de criză,
  • credite cu dobândă subvenţionată pentru producţie,
  • investiţii în infrastructură,
  • măsuri urgente pentru diminuarea efectelor pestei porcine africane,
  • susţinerea populării fermelor de creştere a porcilor, păsărilor şi avicole. 
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: