16 decembrie, 2021

Rezerva Federală (Fed) din Statele Unite plănuiește să oprească achizițiile de obligațiuni (QE) în martie, mai repede decât ținta anterioară (iunie), pregătindu-și astfel terenul pentru a începe majorările de dobânzi chiar din trimestrul al doilea al anului viitor, scrie Politico.

Oficialii Fed au anunțat miercuri o accelerare a calendarului de retragere a măsurilor extraordinare menite să sprijine economia americană – un prim semnal că dobânzile ar putea crește în 2022 pentru a combate avansul inflației, după ce recent președintele Fed, Jerome Powell, admitea că termenul ”tranzitoriu” nu mai este potrivit pentru descrierea evoluției prețurilor.

Banca centrală a Statelor Unite a făcut mari eforturi pentru a păstra costurile de împrumut la niveluri foarte scăzute, achiziționând lunar obligațiuni suverane și ipotecare în valoare de miliarde de dolari, însă confruntată cu o creștere solidă a numărului de noi locuri de muncă, dar și cum creșteri tot mai accentuate ale prețurilor, Fed a început să reducă ritmul achizițiilor în ultima lună.


Planul este să le reducă la zero până în martie 2022. Fed va urmări cu atenție datele din următoarele luni pentru a vedea cât de agresivă ar trebui să fie intervenția pentru temperarea inflației, însă proiecțiile actuale indică nevoia a cel puțin trei majorări de dobândă.

”Având în vedere creșterea presiunilor inflaționiste și consolidarea rapidă a pieței forței de muncă, economia nu mai are nevoie de un sprijin atât de însemnat din partea politicii monetare”, a declarat Powell, adăugând că ”o finalizare mai rapidă a achizițiilor noastre de active va poziționa mai bine politica monetară pentru a răspunde întregii game de potențiale evoluții economice”.

Inflația a urcat la 6,8% în noiembrie, în timp ce indicatorul de bază, care nu ia în calcul prețurile volatile ale alimentelor și energiei, a sărit la 4,9%, potrivit autorităților americane.

Mulți economiști, dar și oficialii Fed, se așteaptă ca inflația să revină la un nivel mai scăzut în 2022, chiar dacă nu va atinge ținta de 2%, astfel încât banca centrală să nu fie nevoită să implementeze toate cele trei majorări de dobânzi anticipate în prezent.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: