Rezerva Federală a SUA (Fed – banca centrală a SUA) s-a retras din coaliția globală a băncilor centrale împotriva schimbărilor climatice cu doar trei zile înainte ca noua administrație Trump să se instaleze la Casa Albă în 20 ianuarie, conform Reuters.
Rezerva Federală s-a alăturat Rețelei Băncilor Centrale și Autorităților de Supraveghere pentru Ecologizarea Sistemului Financiar (NGFS) în decembrie 2020. NGFS, format din bănci centrale de la nivel global și autorități de supraveghere, își propune „să integreze managementul riscurilor climatice și de mediu în sectorul financiar și să asigure „finanțare” în sprijinul tranziției către o economie durabilă”, potrivit site-ului web al grupului. Vineri, Rezerva Federală și-a anunțat retragerea din coaliția cu 143 de membri la nivel mondial.
Tot vineri, Bank of Montreal a devenit prima bancă canadiană care a anunţat retragerea din Net-Zero Banking Alliance, o alianţă climatică a sectorului bancar privat. Mai multe dintre cele mai mari bănci americane și-au anunţat deja retragerea lor din acest grup.
Președintele Fed a votat pentru retragerea din Grupul Global pentru Climă
„Activitatea NGFS și-a extins din ce în ce mai mult domeniul de aplicare, acoperind o gamă tot mai largă de probleme care nu fac parte din mandatul statutar al Consiliului”, a spus Fed. Cinci oficiali ai Rezervei Federale, inclusiv președintele Jerome Powell, au votat pentru retragere, în timp ce alți doi s-au abținut.
Congresmenul republican Andy Barr a salutat decizia Rezervei Federale, numind-o un „pas în direcția corectă”, potrivit unei postări pe platforma de socializare X. „Prin retragerea din NGFS, Fed se pregătește să prioritizeze nevoile cetățenilor americani și ale sistemului financiar al SUA „în loc de interesele birocraților străini nealeși”, a spus el.
Donald Trump este așteptat să retragă SUA din Acordul de la Paris
Ben Cushing, director pentru campania de finanțare pentru tranziția de la combustibili fosili a Sierra Club, a învinuit viitoarea administrație Trump pentru decizia recentă a Fed de a părăsi NGFS. „Eforturile viitoarei administrații de a nega și a exacerba criza climatică ar trebui să fie un motiv pentru ca Fed să-și afirme independența abordând problematica riscurilor climatice, dar, în schimb, face exact opusul”, a spus Cushing.
„Dacă Fed continuă să se încline în fața presiunii politice și să evite să acționeze asupra climei, va izola și mai mult SUA pe scena globală și va pune economia în pericol mai mare.”
În mod similar, președintele ales Donald Trump este de așteptat să retragă Statele Unite din Acordul Climatic de la Paris, ceea ce a făcut și în 2019.
El a numit acordul un „dezastru total” pentru economia americană și că este prea indulgent față de regimul comunist chinez. După ce Joe Biden a preluat mandatul de presedinte în 2021, Statele Unite s-au realăturat Acordului de la Paris.
Fed și schimbările climatice
Vorbind la o comisie a Camerei Parlamentului în 2023, Powell a spus că banca centrală nu elaborează politici privind problemele climatice. „Nu vrem să intrăm într-o zonă în care să devenim de fapt un actor al politicii climatice”, a spus el. „pe parcurs, această graniță trebuie urmărită cu mare atenție.”
În același an, un grup de senatori republicani i-au trimis o scrisoar descisă lui Powell, în care au criticat încorporarea politicilor de mediu, sociale și de guvernare (ESG) în analiza riscurilor bancare, denumite „test de stes climatic”. „Aceasta este o politică mascată prezentată drpt «analiza riscului»”, au spus senatorii.
„Fed semnnalează în mod activ că activitățile băncilor care nu pomovează obiectivul de a se ajunge la zero net până în 2050 przintă în mod inerent riscuri și sunt defavorizate.
„Acest lucru îndepărtează capitalul de dezvoltarea energetică tradițională într-un moment critic pentru securitatea noastră economică și națională, dând în același timp putere adversarilor Americii. Acest test de stres climatic este rezultatul logic al unui istoric persistent și în creștere al activismului schimbărilor climatice la Fed”, au scris parlamentarii.
Schimbările climatice erau o prioritate pentru Fed
Concentrarea Fed asupra climei a fost criticată și de Stephen Miran, care a fost nominalizat să conducă Consiliul Consilierilor Economici din administrația Trump.
Într-o publicație de anul trecut, Miran a spus că Rezerva Federală introduce principiile legate de schimbările climatice în cadrul reglementărilor bancare.
„Propunerile Fed ar forța sistemul bancar să aloce resurse semnificative pentru studierea schimbărilor climatice și structurarea planificării strategice, politicilor și procedurilor sectorului bancar în jurul problemelor climatice”, se arată în ziar.
„Atenția din ce în ce mai mare a Fed față de problemele climatice atras după ea performanțe mai slabe în ceea ce privește responsabilitățile tradiționale de reglementare bancară.”
Consiliul de Supraveghere a Stabilității Financiare al Fed a numit schimbările climatice o prioritate de top înainte de eșecul Băncii Silicon Valley în 2023, au scris autorii. Acesta era al doilea cel mai mare faliment bancar din istoria Americii la acel moment.
„Dacă Fed ar fi acordat o atenție sporită riscului ratei dobânzii din sistemul bancar în loc de riscul climatic, sistemul ar fi fost scutit de o volatilitate semnificativă”, se arată în articol.
Cititi si: Marile bănci americane ies din Alianța Net-Zero – băncile europene rămân. Investițiile ESG – în declin
***