6 decembrie, 2024

Primul tur al alegerilor prezidențiale a fost anulat vineri de către Curtea Constituțională, anunță un comunicat al instituției.

Anularea alegerilor are loc pe fondul desecretizării informațiilor de la serviciile secrete, care au indicat ingerința Rusiei în alegeri.

Hotărârea vine cu două zile înaintea turul 2 al scrutinului, în care au intrat candidatul independent Călin Georgescu și candidata USR Elena Lasconi și în condițiile în care votul în Diaspora a început deja.


Decizia este cu atât mai importantă cu cât joi seara CCR a transmis un comunicat în care anunța că sezisările primite joi vor fi analizate în procesul de validare al turului doi al alegerilor prezidențiale. Vineri dimineața, judecătorii CCR se întâlniseră pentru ceea ce părea o analiză informală a sesizărilor primite de la SNSPA, Institutul pentru Studiul Totalitarismului, publicația Calea Europeană și candidatul Cristian Terheș.

Ce prevede art 146 lit. f din Constituție

”Curtea anulează în temeiul 146, litera f din Constituție”, spune Curtea Constituțională, ”întregul proces electoral, cu privire la alegerea președintelui României”.

Aceasta prevede: ” veghează la respectarea procedurii pentru alegerea Preşedintelui României şi confirmă rezultatele sufragiului”

Din comunicat, rezultă că CCR consideră că procedurile unor alegeri libere nu au fost respectate.

Guvernul stabilește noua dată a alegerilor


Guvernul va stabili noua dată a alegerilor, iar procesul electoral va fi reluat în integralitate, a mai spus Curtea, în comunicatul oferit publicității.

Acest lucru înseamnă că alegerile vor fi luate de la zero, candidații trebuind să se înscrie din nou și trebuind să treacă prin procesul de validare de la Biroul Electoral Central.

Anunțul făcut de CCR

”În ședința din data de 6 decembrie 2024, Curtea Constituțională, în vederea asigurării corectitudinii și legalității procesului electoral,

și-a exercitat atribuția prevăzută de art.146 lit.f) din Constituție și, cu unanimitate de voturi, a hotărât următoarele:

1. În temeiul art.146 lit.f) din Constituție, anulează întregul proces electoral cu privire la alegerea Președintelui României, desfășurat în baza Hotărârii Guvernului nr.756/2024 privind stabilirea datei alegerilor pentru Preşedintele României din anul 2024 și a Hotărârii Guvernului nr.1061/2024 privind aprobarea Programului calendaristic pentru realizarea acţiunilor necesare pentru alegerea Preşedintelui României în anul 2024.

2. Procesul electoral pentru alegerea Președintelui României va fi reluat în integralitate, Guvernul urmând să stabilească o nouă dată pentru alegerea Preşedintelui României, precum și un nou program calendaristic pentru realizarea acţiunilor necesare.

3. Prezenta hotărâre este definitivă și general obligatorie, se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi se aduce la cunoştinţă publică.

Argumentele reținute în motivarea soluției pronunțate de Plenul Curții Constituționale vor fi prezentate în cuprinsul hotărârii, care se va publica în Monitorul Oficial al României, Partea I.”

Marcel Ciolacu: Singura soluție corectă

Reacție a liderului PSD, Marcel Ciolacu: „Decizia CCR privind anularea alegerilor prezidențiale este singura soluție corectă după desecretizarea documentelor din ședința CSAT care arată că rezultatul votului românilor a fost denaturat flagrant, în urma intervenției Rusiei. Alegerile prezidențiale trebuie reluate”.

”Românii au nevoie de răspunsuri clare din partea autorităților, bazate pe dovezi solide, pentru că de această anchetă depinde în mod fundamental încrederea publicului în instituțiile statului și în procesele democratice care stau la baza funcționării țării”, a scris pe Facebook Marcel Ciolacu.

El a atras atenția asupra faptul că sunt extrem de importante validarea mandatelor noului Parlament și realizarea unei majorități parlamentare pro-europene, care să susțină numirea rapidă a unui nou guvern, a cărui prioritate este continuarea traseului european de dezvoltare a României.

”PSD a semnat, alături de PNL, USR, UDMR și reprezentanții minorităților, un acord în acest sens și consideră că în acest moment partidele trebuie să pună mai presus de interesele proprii un singur obiectiv național – stoparea forțelor extremiste”, amintește premierul.

”Numirea noului guvern pro-european este un semnal important pentru mediul economic și pentru investitorii străini, ținând cont de reacțiile îngrijorătoare din ultimele două săptămâni. Totodată, numirea noului guvern este esențială pentru a putea proteja veniturile românilor și pentru a construi un buget pentru 2025 care să garanteze continuarea proiectelor de investiții pe bani europeni”, conchide Marcel Ciolacu.

Luacian Romașcanu: De ce atât de târziu?

„Suntem în față unei premiere, este o surpriză pentru toată lumea. Trebuie să așteptăm motivarea să vedem ce înseamnă această decizie. E foarte complicat. Din perspectiva democratică, dacă a existat o ingerenta în procesul electoral, este o decizie corectă. Întrebarea mea și a cetățenilor e de ce atât de târziu”, a spus și Lucian Romașcanu.

Elena Lasconi: Decizia este ilegală, imorală şi zdrobeşte însăşi esenţa democraţiei – votul

Elena Lasconi, candidatul USR în turul doi de scrutin, afirmă că ”statul român a călcat în picioare democraţia”. Decizia CCR este ilegală, imorală şi zdrobeşte însăşi esenţa democraţiei – votul, mai spune Lasconi.

”Astăzi este momentul în care statul roman a calcat in picioare democraţia. Dumnezeu, poporul român, adevărul şi legea VOR prevala – şi îi vor găsi pe cei vinovaţi de distrugerea democraţiei noastre. Nu e vorba despre mine. Se prăbuseste economia, distrugeti democratia, duceti tara in anarhie”, spune Lasconi într-o postare.

Ea continuă: ”Ar fi trebuit să mergem mai departe cu votul. Ar fi trebuit să respectăm dorinţa poporului român. Fie că ne place sau nu, din punct de vedere legal şi legitim, 9 milioane de cetăţeni români, atât din ţară, cât şi din diaspora, şi-au exprimat prin vot preferinţa pentru un anumit candidat. Nu putem ignora voinţa lor! Preşedinţii nu se numesc printr-o simplă semnătură sau prin negocieri de culise într-o democraţie”.

Candidata USR condamnă decizia CCR. ”Cred că au distrus tot ce am realizat cu greu în ultimii 35 de ani. Astăzi au distrus 35 de ani de muncă grea. Decizia CCR este ilegală, imorală şi zdrobeşte însăşi esenţa democraţiei – votul. O astfel de abatere ne va costa scump în anii care vin. Cu toţii am văzut deja cum Putin râde de felul în care puterea politică de la Bucureşti a gestionat aceste alegeri. Nu voi permite să devenim bătaia de joc a dictatorului de la Kremlin. Ajunge!”, subliniază Lasconi.

”Felul în care propaganda rusească s-a răspândit necontrolat în ţara noastră este o problemă foarte gravă, care trebuie să aibă consecinţe. Însă trebuie să ne ocupăm de aceasta după ce organizăm alegeri libere de la un capăt la altul şi arătăm întregii lumi cât de puternici suntem. Voi câştiga preşedinţia României pentru că românii ştiu acum că voi lupta pentru ei şi pentru democraţia noastră. Şi voi lupta să mă asigur că adevărul şi libertatea vor triumfa. Dumnezeu să-i ajute pe români! Dumnezeu să ne ajute!”, precizează Lasconi.

George Simion acuză CCR de lovitură de stat

Liderul AUR George Simion acuză că CCR aruncă ţara în haos, vorbind despre o ”lovitură de stat în plină desfăşurare” şi face apel la calm după decizia CCR de anulare a alegerilor prezidenţiale.

”Lovitură de stat în plină desfăşurare! Nouă judecători puşi politic la CCR au decis să anuleze voinţa românilor, speriaţi că un candidat din afara sistemului avea toate şansele să ajungă preşedintele României!  Este fără precedent ce se întâmplă în acest moment.  Aceeaşi Curte Constituţională, în urmă cu doar câteva zile, a validat acelaşi proces electoral! Iar astăzi, de la primele ore ale dimineţii, românii din diaspora îşi exercită dreptul la vot pentru turul II”, afirmă liderul AUR.

El face apel la calm: ”Oamenii nu trebuie să acţioneze violent. Acest abuz trebuie penalizat democratic, de către cetăţeni!  Aşteptăm motivarea CCR, însă în acest moment nu mai putem vorbi de democraţie în România, ci de un stat capturat de interesele unor grupări ghidate din alte părţi. Nu renunţăm! Vom lupta până la capăt!”, conchide lideul AUR într-o postare pe Facebook.

Nicolae Ciucă: ”Un test dificil pentru instituțiile noastre democratice”

„Decizia Curții Constituționale de a anula primul tur al alegerilor prezidențiale este fără precedent în istoria democratică a României. Într-un moment atât de important, este esențial să dăm dovadă de calm, unitate și maturitate, punând în prim-plan interesul Țării și apărarea valorilor democratice”, a scris pe Facebook Niolae Ciucă.

Fostul lider PNL a declarat că decizia CCR de vineri „reprezintă un test dificil pentru instituțiile noastre democratice” și a făcut apel la „dialog deschis, transparență și respectarea statului de drept”.

„România are nevoie de stabilitate, viziune și colaborare între toate forțele politice responsabile. În aceste momente de incertitudine, vă îndemn să rămânem uniți și să acționăm cu maturitate și respect reciproc. Împreună, putem construi un viitor mai bun pentru generațiile care vin”, a precizat Nicolae Ciucă.

(Citește și: ”Reuniune informală a CCR pentru analiza preliminară a cererilor de anulare a turului I al prezidențialelor”)

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

3 răspunsuri

  1. Motto:
    „Experienţele penibile pe care le-am făcut în anii din urmă ne impun astăzi, mai imperios ca oricând să-i ascultăm glasul profetic, să ne unim „în cuget şi în simţiri” , ca să putem repara pierderile dureroase pe care le-am suferit şi să asigurăm ţării noastre locul de frunte ce i se cuvine, în această parte a lumii.”
    (Petre P. Negulescu – „Conflictul generaţiilor şi factorii progresului” – Discurs de recepţie la Academia Română, 25 mai, 1941)

    Pentru ieșirea din impas România are nevoie urgentă de 3 tipuri de reforme:
    -reforma constitutională si consolidarea statului de drept;
    -reforma administrativ-teritorială care să permită descentralizarea si autonomia locală;
    -reforma morală, prin educatie care să promoveze meritocratia in functii publice.

    Mai concret este nevoie de modernizarea institutiilor publice si de reducerea cheltuielilor de funcţionare a statului precum:
    -Reducerea numărului de ministere la 15-16, la fel cum este in Franţa şi Germania;
    -Desfiinţarea agenţiilor şi instituţiilor care nu sunt neapărat necesare, atribuţiile lor putând fi preluate de alte instituţii, simultan cu o descentralizare reală;
    -În administraţia locală, păstrarea acelor primării care servesc peste 8.000 de cetăţeni, şi comasarea celorlalte;
    -Reducerea numărului de judeţe la 16, într-o primă etapă, apoi la 8, echivalente cu regiunile de dezvoltare;
    -Înlocuirea instituţiilor care servesc acum cetăţenii prin numerosi funcţionari, cu aplicaţii informatice care funcţionează nonstop, online.
    Cea mai importantă este reforma administrativ-teritorială care a devenit o necesitate si aceasta se poate face printr-o procedură mai simplă fără modificarea constitutiei , printr-o lege organică in care să fie prevăzută comasarea mai multor judete in structuri administative mai mari. Această comasare contribuie la reducerea numărului de judete si păstrarea denumirii de „judet” prevăzută in actuala constitutie. Este modelul Poloniei care a făcut regionalizarea in 1999 prin comasarea celor 49 de voievodate existente (similare cu judetele de la noi) in 16 mari voievodate pentru a corespunde cerintelor Uniunii Europene.
    De asemenea, in România sunt 2862 de comune din care 2.390 au sub 5.000 de locuitori, 891 n-au nici măcar 2.000 de oameni. Avem 216 orașe din care 117 au sub zece mii de cetățeni. Au însă aparate birocratice stufoase care le conduc, în mai toate cazurile cu ajutor de la stat. 2.593 de localități au beneficiat în 2022 de fonduri din bugetul statului pentru a putea să funcționeze. Și așa se întâmplă în fiecare an.
    Reforma administrativă putea fi făcută deja cu atât mai mult cu cât a fost depus in parlament un proiect de LEGE pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr.57/2019 privind Codul administrativ, precum şi pentru modificarea şi completarea Legii nr.2/1968, republicată, privind organizarea administrativă a teritoriului României, initiat de deputatul Vlad Benga. (Vezi: https://www.cdep.ro/proiecte/2023/400/30/3/pl197.pdf) .
    Proiectul a trecut de Camera Deputatilor si a ajuns la senat unde s-a înpotmolit deoarece presedintele Senatului Nicolae Ciucă nu a catadicsit să-l pună pe ordinea de zi, fiind ocupat tot anul cu panourile publicitare de pe toate drumurile cu insctiptia „Un ostas în slujba ţării”.
    (vezi: (https://www.senat.ro/legis/PDF/2023/23b278AD.PDF?nocache=true)

  2. Constituția prevede că președintele României poate avea maxim doua mandate( de 5 ani fiecare) .
    Cum se va prelungi mandatul lui Iohannis din momentul in care expira aceste doua mandate consecutive ( 10 ani calendaristici )

    Se riscă că oricare semnătura a președintelui pe acte guvernative și parlamentare să fie atacate în justiție ca ilegale.
    Și dacă există acest risc, cine semnează numirea prim mistrului, a miniștrilor, cine promulga bugetul de stat ?

  3. CU OCAZIA ACESTEI ALEGERI PREZIDENTIALE S-A DEMOMSTRAT CA ROMANIA DUPA 1989 A FOST CAPTURAT DE RECHINI POLITICI ROMANI SI STRUCTURI DE STAT MIZERABILE .TIMP DE 35 DE ANI ACESTI TRADATORI DE TARA AU CONDUS ROMANIA SARACIND-O SI PRABUSIND-O . CU ACEASTA OCAZIE ACUM S-A DEMONSTRAT CA CEI TREI STALPI DE BAZA AI UNEI SOCIETATI DEMOCRATICE ARMATA, SECURITATEA SI JUSTITIA TREBUIE RECLADITI DIN TEMELII.
    ACUM Cu aceasta ocazie s-a demonstrat si argumentat ca CCR trebuie desfiintata urgent……………………….

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

3 răspunsuri

  1. Motto:
    „Experienţele penibile pe care le-am făcut în anii din urmă ne impun astăzi, mai imperios ca oricând să-i ascultăm glasul profetic, să ne unim „în cuget şi în simţiri” , ca să putem repara pierderile dureroase pe care le-am suferit şi să asigurăm ţării noastre locul de frunte ce i se cuvine, în această parte a lumii.”
    (Petre P. Negulescu – „Conflictul generaţiilor şi factorii progresului” – Discurs de recepţie la Academia Română, 25 mai, 1941)

    Pentru ieșirea din impas România are nevoie urgentă de 3 tipuri de reforme:
    -reforma constitutională si consolidarea statului de drept;
    -reforma administrativ-teritorială care să permită descentralizarea si autonomia locală;
    -reforma morală, prin educatie care să promoveze meritocratia in functii publice.

    Mai concret este nevoie de modernizarea institutiilor publice si de reducerea cheltuielilor de funcţionare a statului precum:
    -Reducerea numărului de ministere la 15-16, la fel cum este in Franţa şi Germania;
    -Desfiinţarea agenţiilor şi instituţiilor care nu sunt neapărat necesare, atribuţiile lor putând fi preluate de alte instituţii, simultan cu o descentralizare reală;
    -În administraţia locală, păstrarea acelor primării care servesc peste 8.000 de cetăţeni, şi comasarea celorlalte;
    -Reducerea numărului de judeţe la 16, într-o primă etapă, apoi la 8, echivalente cu regiunile de dezvoltare;
    -Înlocuirea instituţiilor care servesc acum cetăţenii prin numerosi funcţionari, cu aplicaţii informatice care funcţionează nonstop, online.
    Cea mai importantă este reforma administrativ-teritorială care a devenit o necesitate si aceasta se poate face printr-o procedură mai simplă fără modificarea constitutiei , printr-o lege organică in care să fie prevăzută comasarea mai multor judete in structuri administative mai mari. Această comasare contribuie la reducerea numărului de judete si păstrarea denumirii de „judet” prevăzută in actuala constitutie. Este modelul Poloniei care a făcut regionalizarea in 1999 prin comasarea celor 49 de voievodate existente (similare cu judetele de la noi) in 16 mari voievodate pentru a corespunde cerintelor Uniunii Europene.
    De asemenea, in România sunt 2862 de comune din care 2.390 au sub 5.000 de locuitori, 891 n-au nici măcar 2.000 de oameni. Avem 216 orașe din care 117 au sub zece mii de cetățeni. Au însă aparate birocratice stufoase care le conduc, în mai toate cazurile cu ajutor de la stat. 2.593 de localități au beneficiat în 2022 de fonduri din bugetul statului pentru a putea să funcționeze. Și așa se întâmplă în fiecare an.
    Reforma administrativă putea fi făcută deja cu atât mai mult cu cât a fost depus in parlament un proiect de LEGE pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr.57/2019 privind Codul administrativ, precum şi pentru modificarea şi completarea Legii nr.2/1968, republicată, privind organizarea administrativă a teritoriului României, initiat de deputatul Vlad Benga. (Vezi: https://www.cdep.ro/proiecte/2023/400/30/3/pl197.pdf) .
    Proiectul a trecut de Camera Deputatilor si a ajuns la senat unde s-a înpotmolit deoarece presedintele Senatului Nicolae Ciucă nu a catadicsit să-l pună pe ordinea de zi, fiind ocupat tot anul cu panourile publicitare de pe toate drumurile cu insctiptia „Un ostas în slujba ţării”.
    (vezi: (https://www.senat.ro/legis/PDF/2023/23b278AD.PDF?nocache=true)

  2. Constituția prevede că președintele României poate avea maxim doua mandate( de 5 ani fiecare) .
    Cum se va prelungi mandatul lui Iohannis din momentul in care expira aceste doua mandate consecutive ( 10 ani calendaristici )

    Se riscă că oricare semnătura a președintelui pe acte guvernative și parlamentare să fie atacate în justiție ca ilegale.
    Și dacă există acest risc, cine semnează numirea prim mistrului, a miniștrilor, cine promulga bugetul de stat ?

  3. CU OCAZIA ACESTEI ALEGERI PREZIDENTIALE S-A DEMOMSTRAT CA ROMANIA DUPA 1989 A FOST CAPTURAT DE RECHINI POLITICI ROMANI SI STRUCTURI DE STAT MIZERABILE .TIMP DE 35 DE ANI ACESTI TRADATORI DE TARA AU CONDUS ROMANIA SARACIND-O SI PRABUSIND-O . CU ACEASTA OCAZIE ACUM S-A DEMONSTRAT CA CEI TREI STALPI DE BAZA AI UNEI SOCIETATI DEMOCRATICE ARMATA, SECURITATEA SI JUSTITIA TREBUIE RECLADITI DIN TEMELII.
    ACUM Cu aceasta ocazie s-a demonstrat si argumentat ca CCR trebuie desfiintata urgent……………………….

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: