2 noiembrie, 2022

Piața românească de fuziuni și achiziții (M&A) a înregistrat 169 de tranzacții în primele nouă luni ale anului 2022, în creștere cu 18% față de aceeași perioadă a anului 2021, dar valoarea cumulată a tranzacțiilor este mai mică decât cea înregistrată în aceeași perioadă a anului trecut, arată datele transmise miercuri de EY România.

Valoarea estimată a activității de fuziuni și achiziții în primele nouă luni din 2022 este de 4 miliarde de dolari. În aceeași perioadă a anului trecut, valoarea totală a tranzacțiilor a fost de 5,4 miliarde de dolari.

Termocentrala Mintia – cea mai mare tranzacție din trimestrul III

La nivel trimestrial, activitatea de tranzacționare s-a intensificat, cu o creștere a volumului cu 3,6% și a valorii cu 5,3%, comparativ cu aceeași perioadă a anului 2021.


Totuși, în perioada iulie -septembrie 2022, nu au fost anunțate tranzacții de peste 100 milioane de dolari.

Cea mai mare tranzacție anunțată a fost achiziția Termocentralei Mintia de către Mass Group, pentru o sumă raportată de 90,7 milioane de dolari.

Aceasta este urmată de achiziția de active de energie regenerabilă în România de către Enery Power holding GMbH de la Jade Power trust (71 milioane dolari), în timp ce o altă tranzacție notabilă a fost vânzarea unei participații de 20% din Aqua Carpatica către Pepsi Co., pentru o sumă nedezvăluită.

Tehnologia și imobiliarele, cele mai active sectoare

Investitorii strategici continuă să fie actorii dominanți în piața de fuziuni și achiziții din România, reprezentând 88% din tranzacții.


Tranzacțiile interne au înregistrat un avans de 27% în primele nouă luni din 2022 comparativ cu aceeași perioadă din anul precedent, numărând 84 de tranzacții, în timp ce jucătorii străini și-au crescut activitatea cu doar 6% (74 de tranzacții) în comparație cu aceeași perioadă.

În ceea ce privește țara de origine, cei mai activi investitori au fost SUA (8 tranzacții), urmate de Belgia (6 tranzacții), Polonia și Germania (5 tranzacții).

Cele mai active sectoare în primele nouă luni ale anului 2022 au fost:

  • Tehnologie (36 de tranzacții),
  • Imobiliare (29 de tranzacții),
  • Sănătate (21 de tranzacții),
  • Produse industriale diversificate (15 tranzacții),
  • Energie și utilități (13 tranzacții).

„Din punct de vedere al volumului de tranzacţii, România continuă să fie o piaţă dominantă a Europei Centrale și de Est şi una din puţinele în creştere comparativ cu 2021. Cu toate că ne aşteptam ca următorul ciclu M&A să fie diferit, volumul şi mixul de capital disponibil în piaţă au modelat capacitatea investitorilor de a face tranzacţii într-un mediu volatil, creând astfel premisele pentru ca M&A-ul să rămână activ, în special pentru jucătorii care au o perspectivă pe termen lung”, spune Iulia Bratu, Partener, Head of Lead Advisory, Strategie şi Tranzacţii, EY România.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: