Modificările propuse pentru Constituție de comisia parlamentară de revizuire amenință statul de drept și principiul separației puterilor în stat, susține Expert Forum, într-o analiză dată publicității marți.
Think-tank-ul se referă în primul rând la puterile sporite pe care Parlamentul le capătă asupra magistraților, la diminuarea atribuțiilor președintelui republicii, la retrogradarea de statut pe care procurorii ar suferi-o în raport cu judecătorii.
(Descarcă de AICI raportul Expert Forum)
Obiecțiile Expert Forum:
- Președintele este eliminat expres din sfera puterii executive, iar procurorii din puterea judecătorească. În proiectul parlamentar, sunt enumerate cele trei puteri ale statului și instituțiile care le reprezintă, iar în cazul puterii executive numai Guvernul este menționat ca reprezentant, nu și președintele. ”Eliminarea Președintelui din puterea executivă naște întrebări privind așezarea instituției prezidențiale în cadrul noii arhitecturi constituționale”, consideră Expert Forum. De asemenea, procurorii nu sunt menționați ca reprezentanți au puterii judecătorești, deșiu sunt magistrați.
- Parlamentul devine o supraputere în stat. Comisia parlamentară de revizuire a Constituției atribuie Parlamentului calitatea de ”for suprem de dezbatere și de decizie al națiunii”. Aici Expert Forum atrage atenția că după intrarea în vigoare a noii Constituții conflictele de natură constituțională între puterile statului care trebuie rezolvate de Curtea Constituțională vor dispărea pentru că decizia finală va aparține mereu Parlamentului.
- Parlamentul, organ de anchetă. Expert Forum avertizează că prin proiectul de revizuire a Constituției, în fața comisiilor de anchetă ale Parlamentului pot fi chemați judecători și procurori, precum și cetățeni obișnuiți care nu au nicio posibilitate de a se opune unei asemenea chemări.
- Parlamentul, decident final în privința imunității miniștrilor. Comisia parlamentară de revizuire a eliminat președintele republicii dintre autoritățile care pot să ceară urmărirea penală a miniștrilor. Astfel, doar Parlamentul, în ședință comună, ca putea cere urmărirea penală a membrilor Guvernului, indiferent dacă aceștia sunt sau nu și parlamentari. De asemenea, prin instituirea dreptului exclusiv al parlamentului de a cere urmărirea penală a miniștrilor este afectat principiul egalității cetățenilor în fața legii, susține Expert Forum.
- Premierul este decis de partide, nu de Președinte. Prin proiectul de revizuire, președintele este obligat să desemneze ca premier numai persoana nominalizată de partidul sau alianța electorală care a obținut cele mai multe voturi la alegerile parlamentare. Astfel, șeful statului pierde dreptul de a desemna premierul în urma consultării cu partidele politice parlamentare.
- Dizolvarea Parlamentului, o chestiune ambiguă. Textul revizuit propune ca Parlamentul să poată fi dizolvat de președintele țării, dacă legislativul eșuează în a alege un guvern. Coroborat, însă, cu prevederea potrivită căreia Legislativul este forul suprem de dezbatere, textul conferă de fapt parlamentului puterea de a accepta sau a respinge dizolvarea sa. ”Decizia finală în aceste chestiuni va aparține de mâine forului suprem de decizie care este Parlamentul care ar putea va fi în mod natural tentat să își conserve puterea optând pentru interpretarea mai restrictivă. În aceste condiții, de facto, Parlamentul nu va putea fi dizolvat fără acordul său”, arată Expert Forum.
- Referendumul poate fi organizat doar dacă vrea Parlamentul. ”Iniţierea referendumului se aprobă de Parlament, prin hotărâre, cu votul majorităţii membrilor săi”, prevede proiectul parlamentar de revizuire a Constituției. Aici, Expert Forum atrage atenția că această limitare este extrem de periculoasă pentru că, practic, se ajunge la o limitare indirectă a suveranității exercitate de popor.
- Senatul ar putea dobândi dreptul de a face numiri în sistemul judiciar. Proiectul de revizuire prevede anumite obligații pentru reprezentanţii oricărei alte autorităţi sau instituţii publice aflate sub control parlamentar sau, care potrivit legii, prezintă Senatului rapoarte sau alte dări de seamă privind propria activitate. Expert Forum susține că existăp riscul ca Senatul să ajungă în postura de a numi procurorii-șefi ai parchetului General, DNA și DIICOT pentru că Ministerul Public, DNA și DIICOT transmit rapoarte anuale privind propria activitate către Ministrul Justiției, care apoi le prezintă Parlamentului.
- Curtea Constituțională pierde dreptul de a controla constituționalitatea hotărârilor Parlamentului. Expert Forum consideră că este extrem de periculos ca Parlamentul să obțină putere de decizie absolută și în chestiuni cum este referendumul.
- Înalta Curte de Casație și Justiție și Parchetul General pierd competența exclusivă asupra parlamentarilor. Expert Forum pune această prevedere pe seama ”dorinței aprinse” a parlamentarilor de a evita eventuale decizii exemplare ale ICCJ în cazul lor.
- Schimbări la Consiliul Superior al Magistraturii. Reducerea mandatului membrilor CSM de la 6 ani la 4 ani va putea conduce la suprapunerea alegerilor parlamentare cu alegerile pentru CSM. În plus, eliminarea posibilității ca și membrii procurori ai CSM să fie aleși președinte al Consiliului separă cele două categorii de magistrați – procurorii și judecătorii.
- Constituție sau Cod de Procedură Penală? Expert Forum critică faptul că noua lege fundamentală preia prevederi din legi organice sau ordinare. Un exemplu este principiul potrivit căruia arestarea este o excepție, ci nu o regulă în procedurile de urmărire penală – prevedere preluată de textul constituțional revizuit de la Codul de procedură penală.
Un răspuns
Hai sa fim seriosi si sa o dam pe bune. Dreapta si stanga sunt povesti
pentru amagirea votantilor. In spatele jocului democratic sta fata hidoasa
a securitatii. Schimbarea de nume nu schima realitatea. Ziaristii care intra
in aceasta mascarada din naivitate sau de frica nu vor schimba lucrurile.
Vrei o dovada…./.
S.O.S !
DEPARTAMENTUL DE INVESTIGATII DAN VOICULESCU
A PUS MANA DOSARUL CRIMINAL PONTA. SANTAJUL LA ADRESA
PRIMULUI MINISTRU AL ROMANIEI PUNE DEMOCRATIA IN PERICOL !
Autoritatiile americane ne intreaba cum reactioneaza autoritatiile romanesti
la filmul ” iN GAURA LUPILOR ”
https://vimeo.com/68411388
‘The Wolves are agents of “Ceausescu securitate” who attacked one American film journalist in the middle of New York City at a corner of The United Nations. We are not in ’89, but in June 2013 in front of Romanian Consulate. ‘
Filmul relateaza numai o parte din caz. Documentul vizual are 55 de minute.
Partea cea mai grava….atacul unor bestii la adresa unui jurnalist american si
bruscarea unui jurnalist japonez au fost remise politiei metropolitane si serviciului
de investigatii american FBI.
Acest atac a fost cordonat de un ministru al Guvernului Roman pe nume Cristian
David aflat in vizita la New York.
La intrebarea autoritatilor raspunsul este negativ. La toate memoriile mele si a sotiei mele adresate tuturor institutilor statului nu am primit vreun raspuns ,sau
macar confirmarea primirii.
Explicatia a venit din partea unui coleg de presa pe care l-am intalnit ieri seara
la Clubul Presei Straine din New York ziaristul Von Karl-Peter Schwarz dela “Frankfurter Allgemeine Zeitung”. Acesta ancheteaza de mult timp crima comisa
de primul ministru al Romaniei. ‘ Departamenul de investigatii ” al grupului Intact
o agentie de spionaj in toata regula ,a intrat in posesia dosarului criminal……
Obiectul acestuia este ucidera procurorului Cristian Panait . Inculpat: Ponta Viorel Victor”. Peter mi-a spus : Voiculescu a-i are la mina pe toti. Iata deca nu primesti si
nu vei primii in viitor vreun raspuns.
VA URMA
URMARITI ROBERT HORVATH DEVA