17 mai, 2015

balanta de platiContul curent al balanței de plăți a înregistrat pe primele două luni ale acestui an un excedent de 406 milioane euro, față de un deficit de 268 milioane euro în aceeași perioadă din 2014. Cu toate acestea, soldul negativ pe segmentul de bunuri s-a majorat cu aproape o cincime iar cel din turism cu peste 40%. Transporturile, serviciile de prelucrare și veniturile secundare au determinat trecerea pe excedent.

5
Click pentru mărire

La bunuri materiale, deficitul trimestrial a urcat de la ceva mai mult de un miliarde de euro la aproape 1,2 miliarde euro, pe fondul unui ritm de creștere semnificativ mai ridicat al exporturilor comparativ cu importurile.

O modificare semnificativă față de anul trecut s-a înregistrat pe segmentul veniturilor primare (venituri din muncă, investiţii directe și de portofoliu şi alte investiţii, impozite, subvenții), unde deficitul s-a diminuat cu aproape 40%. Soldul veniturilor secundare, care includ transferuri curente private (popular zis, ”de la căpțunari”) şi transferuri ale administraţiei publice, s-a îmbunătățit considerabil, fiind mai mult decât dublu față de primul trimestru al lui 2014.


Serviciul datoriei externe pe termen lung în perioada ianuarie-martie 2015 a fost de 7,42 miliarde euro, bani din care datoria publică a fost aproape jumătate ( 3,59 miliarde euro), 45% au revenit datoriei negarantate public (2,05 miliarde euro) și 7% a reprezentat datoria aurorității monetare la FMI ( 530 milioane euro). Și statul a avut de dat 170 milioane euro în contul datoriei contractate de Ministerul Finanțelor la FMI, făcută pentru plata pensiilor la finele lui 2009.

Depozitele pe termen lung ale nerezidenților s-au redus de la 5.971 milioane euro la finele anului trecut la 5.660 milioane euro la finele lunii martie iar plățile aferente acestor depozite au însumat 1.055 milioane euro. Per total, datoria externă a continuat să scadă și a ajuns la 92.906 milioane euro, în condițiile în care serviciul total al datoriei externe a depășit pragul de 15 miliarde euro.

8
Click pentru mărire

Rata serviciului datoriei externe pe termen mediu și lung a fost în perioada ianuarie-martie 2015 de 46,9%, față de 37,3% în 2014. Acest indicator exprimă raportul dintre serviciul datoriei externe pe termen mediu şi lung (DETML) şi exportul de bunuri şi servicii.

Investițiile directe ale nerezidenților au totalizat în primele trei luni din acest an 885 milioane euro, în creștere pronunțată față de luna precedentă. Din această sumă, 22,6% au reprezentat participațiile la capital, inclusiv profitul net estimat (200 milioane euro) iar 77,4% creditele intragrup (685 milioane euro net).


Gradul de acoperire a rezervei valutare în luni de importuri (rezerva oficială a BNR în valută și aur raportată la importul mediu lunar de bunuri și servicii) a scăzut la 6,6 luni de import, sub nivelul de 6,9 luni de importuri consemnat la finele anului trecut.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: