20 martie, 2014

Excedentul contului curent al balanței de plăți pe prima lună din 2014 a fost cu 45% mai mare decât cel înregistrat în ianuarie 2013 (388 milioane euro față de 267 milioane euro). Datele BNR au consemnat astfel un debut spectaculos de an, cu un sold lunar de +0,28% din PIB, față de -1,1% din PIB preliminat pe anul trecut.

(CLICK PENTRU MĂRIRE)

Pe partea de bunuri materiale, deficitul s-a ajustat cu 43%, de la 134 milioane euro până la doar 76 milioane euro, fapt ce a contat în proporție de aproape 50% la îmbunătățirea soldului general al balanței de plăți. De remarcat trecerea în teritoriul pozitiv la postul ”alte servicii”, care a asigurat restul de creștere a excedentului comercial, alături de un ușor avans al soldului pozitiv pe segmentul de transferuri curente.

Serviciul datoriei externe în luna ianuarie a urcat la 4.572 milioane euro, cu 5,3% peste suma din aceeași lună a anului trecut și cu aproape 48% peste cea din ianuarie 2012. Cu toate acestea, trebuie subliniat că banii dați în contul împrumutului de la FMI s-au cifrat la doar 108 milioane euro, sub sumele plătite pentru depozitele pe termen mediu și lung ale nerezidenților ( 157 milioane euro).

(CLICK PENTRU MĂRIRE)

Relativ mai mari au fost sumele achitate în contul datoriei publice contractate direct de Ministerul Finanțelor plus autoritățile publice locale și decât datoria negarantată public ( fiecare cu câte 509 milioane euro). Cea mai mare parte, peste 70% din bani, a fost achitată în contul datoriei pe termen scurt (mai puțin de un an).

De remarcat și reducerea cu zece procente sumei plătite în contul datoriei pe termen mediu și lung. Ceea ce combinat cu veniturile în creștere din schimburile externe a dus la reducerea ratei serviciului datoriei externe pe termen mediu și lung în ianuarie 2014 la 27,9%, față de 41,4% în 2013. Acest indicator exprimă raportul dintre serviciul datoriei externe pe termen mediu şi lung (DETML) şi exportul de bunuri şi servicii.

(CLICK PE TABEL PENTRU MĂRIRE)

Deși datoria pe termen mediu și lung a crescut înapoi spre nivelul de anul trecut, scăderea apreciabilă a obligațiilor de plată pe termen scurt ( cu circa 1,2 miliarde euro) a dus la menținerea aproape la același nivel a datoriei externe totale. Trecerea dinspre maturități reduse către maturități mai mari constituie un semn de consolidare și de încredere în economia românească.

Investițiile străine au totalizat în prima lună din acest an 244 milioane euro, în ușoară creștere față de aceeași lună a anului precedent (+8%). Din această sumă, 49% au reprezentat participațiile la capital consolidate cu pierderea netă iar 51% creditele intragrup, ceea ce indică o anumită tendință de stabilizare a procesului dezinvestire.

Gradul de acoperire a rezervei valutare în luni de importuri (rezerva oficială a BNR în valută și aur raportată la importul mediu lunar de bunuri și servicii) a crescut la 7,9 luni de import, mult peste nivelul de 7 luni de importuri consemnat la finele anului trecut.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: