Excedentul contului curent al balanței de plăți pe prima lună a acestui an a fost cu 120% mai mare decât cel înregistrat în ianuarie 2014 (554 milioane euro față de 252 milioane euro).
Datele BNR au consemnat astfel un debut spectaculos de an, cu un sold lunar de +0,35% din PIB, față de rezultatul de -0,5% din PIB preliminat pentru întreg anul trecut.
La bunuri materiale, excedentul s-a majorat cu 87%, de la 159 milioane euro până la 297 milioane euro, fapt ce a contat în proporție de peste 45% la îmbunătățirea soldului general al balanței de plăți. De remarcat consolidarea trecerii în teritoriul pozitiv la postul ”alte servicii” ( +135%, până la 87 milioane euro).
Serviciul datoriei externe în luna ianuarie s-a diminuat, pentru prima dată după trei ani, la 3.597 milioane euro, cu 21,3% sub suma din aceeași lună a anului trecut, dar peste valorile din ianuarie 2010 și 20111. ianuarie 2012.
Trebuie subliniat că banii dați în contul împrumutului de la FMI s-au cifrat la doar 232 milioane euro, cu mult sub sumele plătite pentru depozitele pe termen mediu și lung ale nerezidenților (661 milioane euro).
Depozitele nerezidenților și-au păstrat aproape neschimbat soldul total (-0,5%, până la 5.734 milioane euro) , ceea ce arată că ieșirile au fost completate în bună parte cu intrări noi.
Cea mai mare parte din serviciul datoriei externe au constituit-o sumele achitate în contul datoriei publice contractate direct de Ministerul Finanțelor plus autoritățile publice locale și datoria negarantată public ( 1.946 milioane euro).
Aproximativ trei sferturi din bani, au fost achitați în contul datoriei pe termen scurt (mai puțin de un an).
Conjunctural, rata serviciului datoriei externe pe termen mediu și lung a urcat în ianuarie 2015 la 72,9%, față de 38,3% în 2014.
Acest indicator exprimă raportul dintre serviciul datoriei externe pe termen mediu şi lung (DETML) şi exportul de bunuri şi servicii.
Practic, obligațiile scadente în prima lună a anului au grevat asupra încasărilor, altminteri relativ bune, din export.
Datoria pe termen mediu și lung a continuat să scadă față de finalul anului trecut, ajungând sub nivelul din 2011.
Totodată, obligațiile de plată pe termen scurt s-au dus sub pragul de 18 miliarde euro, ceea ce reflectă o presiune în scădere asupra necesităților de finanțare din acest an. A continuat trecerea dinspre maturități reduse către maturități mai mari, semn de încredere în economia românească.
Investițiile străine au totalizat în prima lună din acest an 299 milioane euro, în creștere față de aceeași lună a anului precedent (+23%). Din această sumă, cam 60% au reprezentat participațiile la capital consolidate cu pierderea netă iar 40% creditele intragrup.
Gradul de acoperire a rezervei valutare în luni de importuri (rezerva oficială a BNR în valută și aur raportată la importul mediu lunar de bunuri și servicii) a crescut la 7,4 luni de import, peste nivelul de 6,9 luni de importuri consemnat la finele anului trecut.