9 iulie, 2015

merkel tsipras2Cancelarul Angela Merkel rămâne neînduplecat în chestiunea negocierilor cu Grecia. Potrivit Reuters, cancelarul german a afirmat joi, cu referire la posibilitatea restructurării datoriilor  Greciei: „În ceea ce mă priveşte, am mai spus că o tunsoare clasică iese din discuţie, iar poziţia mea nu s-a schimbat de ieri până azi”.

Cancelarul Angela Merkel este în dezacord cel puţin cu preşedintele Consiliului European, Donald Tusk.

Cu câteva ore înaintea declaraţiei Angelei Merkel, Donald Tusk ceruse creditorilor Greciei să ofere „scăderi adecvate ale datoriilor”, pe măsura propunerilor de reformă ale Atenei.


„Numai în aceste condiţii putem ajunge în situaţia win-win. Altfel vom continua dansul mortal pe care îl tot dansăm în ultimele 5 luni”, a firmat Donald Tusk, potrivit The Guardian.

Poziţia SUA începe să se facă auzită la nivelul instituţiilor europene

Jacob LewAflat în urmă cu câteva zile cam pe aceleaşi poziţii cu Angela Merkel în chestiunea dialogului cu Grecia, Donald Tusk ar putea să fi fost influenţat în noua perspectivă de afirmaţiile recente făcute de secretarul Trezoreriei americane, Jacob Lew (foto).

Comentând criza Zonei Euro, Jacob Lew a afirmat, citat de publicaţia britanică The Telegraph: „creditorii riscă să facă o greşeală pentru Europa, pentru economia europeană şi pentru economia globală dacă îşi asumă riscul unei crize scăpate de sub control în Grecia”.

Washingtonul devine din ce în ce mai iritat, comenteză  The Telegraph, de modul în care sunt tratate de europeni problemele Greciei, probleme care, se tem SUA, ar putea destabiliza periferia Mediteraneană a Europei.


Potrivit The Telegraph, preşedintele SUA, Barrak Obama, a intervenit personal pe lângă cancelarul german Angela Merkel, marţi, pentru prima dată în ultimele luni, îndemnând la găsirea unei soluţii pentru datoriile împovărătoare ale Greciei, care ating 180% din PIB anul acesta.

Expunerea statelor UE pe Grecia și problema de 300 miliarde euro

Deutsche Bank a admis joi că expunerea pe Grecia a creditorilor din zona euro este semnificativă, însă „impactul real al pierderilor ar fi mult mai mic”. Deutsche Bank publică și expunererea statelor europene pe Grecia și valoarea datoriilor :

expunere
Expunerea pe Grecia a statelor din Zona Euro. Infografic Deutsche Bank

„În primul rând, o proporție semnificativă a acestor expuneri au fost deja luate în calcul pentru statistica datoriei publice. În al doilea rând, nu toate aceste expuneri ar determina nevoia țărilor pentru a strânge fonduri suplimentare și, în cele din urmă, chiar și în cazul în care este nevoie de fonduri suplimentare, efectele se vor întinde pe mai mulţi ani. Evaluarea agențiilor de rating este în concordanță cu analiza noastră.” a explicat Banca Federală Germană motivele pentru care impactul real al pierderilor este diminuat.

Atena beneficiază de ajutorul Parisului

Cei 28 de lideri europeni se vor întâlni  duminică la Bruxelles pentru discuţii de urgenţă pe tema Greciei, după summit urmând o reuniune a Consiliului European.

Duminică vor fi discuţii politice, pentru că cei chemaţi să judece şi să aprobe propunerile Atenei sunt miniştrii de Finanţe din Zona Euro, care se întâlnesc o zi mai devreme, sâmbătă.

Până la reuniunea Eurogroup de sâmbătă, potrivit presei elene, o echipă de specialişti francezi a sosit la Atena pentru a ajuta la conceperea noilor propuneri pe care guvernul lui Alexis Tsipras le va face creditorilor. Sigur, împreună cu un plan de bail-out, al treilea de care ar beneficia Grecia.

Franţa a negat oficial relatările presei elene.

Tsipras caută consens politic pe noile propuneri

Oricum s-ar finaliza aceste două documente, Alexis Tsipras a anunţat că ele vor fi trimise tuturor partidelor reprezentate în Parlamentul de la Atena înainte de a ajunge la Bruxelles.

Alexis Tsipras vrea un consens politic asupra acestor documente.

BCE – veşti proaste pentru băncile grecești

Tot până sâmbătă aşteptă şi băncile greceşti să îşi afle viitorul, care de joi pare mai sumbru – Financial Times îl citează pe unul dintre membrii boardului executiv al BCE, Jens Weidmann: sunt îndoieli legitime, şi din zi în zi mai puternice, asupra solvabilităţii sistemului bancar din Grecia.

Şi cetăţenii greci aşteaptă, cel puţin până luni, săptămâna viitoare, să vadă dacă sistemul bancar reporneşte. Până atunci, aceleaşi cozi imense la ARM-uri….

pensionari
Atena, joi, in fata unei sucursale Bank of Greece. Foto Telegraph/EPA

***

Potrivit pozițiilor oficiale, Atena are ziua de vineri ca termen limită pentru a veni cu un plan de restructurare economică fezabilă, care să poate susține un acord pe gestiunea datoriilor.

Sâmbătă ar urma, în cazul că acest plan va fi depus, să se întâlnească Eurogrup pentru  evalua propunerile Greciei. În cazul că miniștrii de finanțe din eurozonă le găsesc acceptabile, ar urma semnarea unui acord, care ar urma să fie cauționat politic duminică la summitul reprezentanților celor 28 de state.

Băncile grecești rămân închise cel puțin până luni.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: