10 martie, 2024

SUA și-au mărit avantajul în materie de productivitate față de Europa, stârnind temeri că Uniunea Europeană se confruntă cu o „criză a competitivității” iar factorii de decizie cer creșterea investițiilor publice și private, scrie Financial Times

Datele publicate vineri de Eurostat arată că productivitatea în zona euro a scăzut cu 1,2% în T4/2023 comparativ cu același trimestru din 2022, în timp ce în SUA a crescut cu 2,6% în aceeași perioadă de timp, rezultă din datele publicate separat. Creșterea productivității muncii în SUA a fost mai mult decât dublă față de cea din zona euro și Marea Britanie în ultimele două decenii.

„Pe termen lung, se estimează că creșterea productivității în SUA va fi mai mare decât în Europa”, a declarat Bart van Ark, director general la Productivity Institute din Marea Britanie. „Europa nu dă dovadă de același dinamism. Aceasta adâncește decalajul de creștere economică dintre SUA și UE.”

Avantaj SUA la productivitatea orară


Unii economiști susțin că SUA se dezvoltă mai rapid decât zona euro, în parte pentru că populația sa este mai tânără, crește mai rapid și lucrează mai mult timp. Dar o mare parte a decalajului de productivitate se datorează faptului că oamenii din SUA produc, de asemenea, mai mult pe unitatea de timp lucrată.

Factorii politici din UE consideră tendința ca fiind profund îngrijorătoare – și o reflectare a eșecului de lungă durată de a egaliza nivelurile de investiții din sectorul privat sau public cu cele din SUA.

Producția pe oră lucrată, o măsură standard a productivității muncii, a crescut cu peste 6% în sectorul afacerilor non-agricole din SUA din 2019, potrivit datelor oficiale. Acest lucru depășește cu mult zona euro și Marea Britanie, care au înregistrat o creștere de aproximativ 1% în aceeași perioadă.

Recentul salt al productivității din SUA survine după stimulentele fiscale masive centrate pe industria ecologică, o perioadă frenetică de creștere a numărului de locuri de muncă și o creștere a înființării de noi afaceri în categoria muncii de acasă

Handicapurile UE față de SUA


În schimb, zona euro a beneficiat de mai puțin sprijin fiscal din partea guvernelor, în timp ce a înregistrat o creștere mult mai mare a prețurilor pentru energie ca urmare a invaziei pe scară largă a Ucrainei de către Rusia. Fragmentarea piețelor financiare, a politicii fiscale și a reglementărilor europene o fac, de asemenea, mai expusă presiunilor externe decât SUA.

„Când Europa este lovită de un șoc, așa fragmentată, nu răspunde la fel de coerent ca SUA”, a declarat Yannis Stournaras, guvernatorul băncii centrale a Greciei.

În timp ce factorii pe termen scurt au alimentat, fără îndoială, redresarea economiei SUA, unii economiști cred că este mai mult decât atât.

„Am blocat productivitatea în zona euro”, a declarat Gilles Moëc, economist-șef la compania de asigurări AXA. „Deoarece stagnarea persistă atât de mult timp, trebuie să luăm în considerare posibilitatea ca ceva structural să se schimbe.”

Criza competitivității în UE

Moëc consideră că, dacă productivitatea zonei euro va continua să rămână în urma SUA cu același decalaj, creșterea PIB-ului ar fi cu un punct procentual mai scăzut în fiecare an.

Isabel Schnabel, membru al consiliului executiv al Băncii Centrale Europene, a declarat luna trecută că este „mai urgent ca niciodată” ca liderii zonei euro să reducă decalajul de productivitate față de SUA. Ea a spus că este necesar pentru a aborda o „criză a competitivității”, producătorii din UE confruntându-se cu prețuri mai mari la energie și provocări mai mari pentru asigurarea forței de muncă decât omologii lor americani sau chinezi.

BCE se îngrijorează, de asemenea, că scăderea productivității crește riscul ca inflația să rămână ridicată prin creșterea costurilor forței de muncă pentru companiile din zona euro, și aceasta va duce la amânarea reducerii ratelor dobânzilor aflate la un nivel record.

Schnabel a spus că o cauză fundamentală a slăbiciunii zonei euro este că aceasta nu a reușit să obțină câștigurile de eficiență ale tehnologiilor digitale, așa cum au procedat SUA mult mai devreme. Încurajarea concurenței ar fi parte din răspuns, a spus ea, dar a cerut, de asemenea, o implementare mai rapidă și mai eficientă a programului de investiții publice al UE pentru digitalizare.

În UE sunt necesare investiții masive

Mario Draghi, fostul președinte al BCE, va prezenta președintelui Comisiei Europene la sfârșitul acestui an cu mai multe propuneri ambițioase pentru a stimula competitivitatea UE. Se pare că el le-a spus miniștrilor de finanțe din UE că vor trebui să găsească „o sumă enormă de bani într-un timp relativ scurt” – atât publice, cât și private – pentru a aduce investițiile la nivelul SUA.

Tendințele de pe piața muncii au accentuat diferențele de productivitate. Ariane Curtis de la firma de consultanță capital Economics spune că angajatorii americani sunt mai predispuși să automatizeze mai rapid ciclul de producție atunci când forța de muncă lipsește, în timp ce europenii s-au concentrat „pe angajarea de muncitori pentru a umple golurile, eventual chiar dacă le lipseau competențele”.

Nu toți economiștii sunt însă convinși că creștera puternică a SUA este dovada unei schimbări structurale a economiei

Erik Neilsen, economist-șef la UniCredit, a declarat că actuala slăbiciune a zonei euro este „un fenomen statistic”, deoarece companiile care s-au luptat să angajeze în perioada de creștere post Covid se confruntă acum cu exces de forță de muncă în criză. Productivitatea ar putea reveni – din motive nedorite însă – dacă politica strictă a BCE ar restrânge cererea până când în cele din urmă vor fi concediați angajați.

SUA se dezvoltă pe baza deficitului bugetar

Catherine Mann, un membru al comitetului de politică monetară al Băncii Angliei, a declarat luna trecută pentru FT că, deși cifrele privind productivitatea muncii par „foarte atractive” în SUA, acestea au fost determinate de factorii de cerere, determinați în special de un deficit bugetar imens, de peste 6 la suta din PIB.

În schimb, cererea este mai scăzută atât în zona euro, cât și în Marea Britanie, unde economia a intrat într-o recesiune tehnică în trimestrul al patrulea.

Claus Vistesen de la Pantheon Macroeconomics a spus că există motive de optimism cu privire la productivitatea europeană. „Este prea pesimist să presupunem că, dacă ne aflăm într-adevăr în pragul unui nou boom de productivitate bazat pe tehnologie, centrat pe inteligența artificială și serviciile conexe, acest lucru va ocoli complet zona euro.”

***

(Citește și: ”Cristian Grosu / Nici viitorul nu mai e ce-a fost”)

(Citește și: ”Interviu Aslak Berg / Nu e deglobalizare: superputerile lumii își reașează piesele pe tablă. Să ne adaptăm la o lume cu mai multe conflicte”)

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: