Statele Unite și Rusia nu au reușit luni să ajungă la un acord privind Siria în cadrul negocierilor în marja summitului G20 de la Hangzhou, în estul Chinei, din cauza divergențelor persistente, a precizat un diplomat american, potrivit AFP.
Noile discuții care au avut loc luni între secretarul de stat american John Kerry și ministrul rus de externe Serghei Lavrov s-au încheiat fără să se ajungă la un acord, a precizat diplomatul.
Tot luni s-au întâlnit și președinții Barack Obam și Vladimir Putin, agenția RIA anunțând că temel de dicuție au fost Siria și Ucraina. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a fost, deocamdată, singurul care a descris întrevederea: ”Discuțiile au durat mai mult decât era programat. Întâlnirea a decurs bine, colabvorarea va continua”, afirmă Dmitri Peskov.
Duminică, Washingtonul a acuzat Moscova că „a dat înapoi” în privința anumitor puncte din negocieri, făcând imposibil pentru moment un acord de cooperare între cele două mari puteri.
Întrebat duminică despre posibilitatea ca acordul privind Siria să fie finalizat în curând, preşedintele american Barack Obama a declarat: „Nu am ajuns încă acolo. Există divergenţe semnificative cu ruşii, atât în ceea ce priveşte părţile beligerante pe care le susţinem, cât şi referitoare la ceea ce este necesar pentru a restabili pacea în Siria.”
Prezent în China, unde participă la Summitul G20, Barack Obama a mai afirmat: „În cazul în care nu cădem de acord cu ruşii în privinţa diminuării nivelului violenţelor şi atenuarea crizei umanitare, va fi greu să vedem cum putem ajunge la faza următoare”.
În urma războiul civil din Siria au decedat peste 250.000 de oameni, iar 11 milioane de persoane au fost nevoite să-şi părăsească casele din cauza violenţelor, provcând astfel o gravă criză a refugiaţilor în Orientul Mijlociu şi Europa.
Casa Albă a anunţat că este posibil ca Obama şi omologul său rus, Vladimir Putin, să aibă o întâlnire informală în timpul Summitului G20 din China, însă oficialii americani nu au oferit mai multe detalii.
Moscova și Washingtonul, care efectuează separat atacuri asupra jihadiștilor în Siria, sunt în dezacord în special în privința a ceea ce ar trebui să se întâmple cu președintele sirian Bashar al-Assad, în contextul în care regimul de la Damasc continuă, spre nemulțumirea SUA, să atace opoziția siriană cu sprijin rus.