Erste Group se aşteaptă anul acesta la o creştere „de o singură cifră” a activităţii de retail din România, cu condiţia ca piaţa să nu sufere distorsiuni ca urmare a unor măsuri legislative, a declarat joi Peter Bosek (foto), membru al board-ului Erste Group responsabil de retail banking, la o conferinţă de presă desfășurată la Viena.
“Lăsând la o parte aspectele politice şi de reglementare, mă aştept la o creştere a creditului ipotecar – pentru că România este, în termeni de credite ipotecare, din punctul meu de vedere, foarte penetrată şi m-aş aştepta şi la o creştere a creditelor de consum. Nu de două cifre. O creştere de două cifre ar fi nesănătoasă (…) Cred că va fi vorba despre o creştere sustenabilă. Prin urmare, o creştere de două cifre ar fi o surpriză pentru mine”, a explicat Bosek.
Întrebat de cursdeguvernare.ro dacă vede un risc la adresa activităţii de creditare a BCR ca urmare a unor măsuri legislative precum legea dării în plată sau legea falimentului personal, Bosek a precizat că nu doreşte să comenteze deciziile luate de politicieni, însă reglementările de acest tip ar putea duce la schimbarea condiţiilor de piaţă, iar o posibilă reacţie din partea bancherilor ar putea fi creşterea costurilor de împrumut.
„Astfel de legi pot influenţa semnificativ dezvoltarea pieţei în termeni de credite ipotecare. Este o decizie politică dacă vrei să numărul de proprietari din Romania sau nu. Dacă implementezi astfel de legi, este destul de clar că băncile nu vor fi extrem de interesate de creditarea ipotecară. Pe de altă parte, nu cred că trebuie să comentez activitatea politicienilor. Sunt politicieni aleşi de cetăţenii statelor. Nu este treaba mea să comentez. Trebuie să vedem care au fost motivele din spatele acestor legi şi să vedem cum vom reacţiona la condiţiile de piaţă (…) Creşterea costurilor creditelor ipotecare ar putea fi una dintre reacţiile posibile. Încă mă lupt să înţeleg logica din spatele ideii (…) Sigur că una dintre reacţii ar putea fi să majorăm dobânzile. Însă nu sunt sigur că aceasta este soluţia corectă pentru oamenii din România”, a explicat executivul Erste. El a precizat că ideal ar fi ca disputele dintre bănci şi clienţi să nu ajungă să fie soluţionate în instanţă.
Peter Bosek se aşteaptă totodată la o creştere a dobânzilor la creditele în lei, însă nu a precizat în ce interval de timp anticipează că ar urma să aibă loc. El a subliniat că situaţia din România este similară celei din Austria, dobânzile fiind la un nivel minim istoric. Recomandarea directorului Erste pentru clienţii care aleg să ia un credit în această perioadă ar fi să opteze pentru dobânzile fixe, în condiţiile în care cele ajustate în funcţie de ROBOR, spre exemplu, ar putea să crească pe viitor.
„Din punct de vedere istoric, dobânzile nu au fost niciodată atât de mici ca acum. Nu ar fi acum timpul potrivit pentru a lua un credit cu dobândă fixă? Oferim încă dobânzi variabile şi în Austria, dar avem discuţii dacă ar trebui să schimbăm această abordare”, a precizat directorul Erste.