Doi dintre cei mai importanţi generali din Rusia au dispărut din spaţiul public după insurecția de o zi a mercenarilor grupului Wagner care viza răsturnarea conducerii militare ruse. O analiză Reuters pune aceste dispariții pe seama dorinţei preşedintelui Vladimir Putin de a-şi restabili autoritatea.
Informaţii neconfirmate încă anunță cel puţin o arestare în rândul generalilor ruși.
Comandantul forțelor ruse din Ucraina a dispărut din peisajul media
Valeri Gherasimov (foto), şeful Statului Major General al armatei ruse, nu a mai apărut în public sau în presa de stat de la rebeliunea de sâmbătă, când şeful grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, ceruse ca generalul Gherasimov să-i fie predat.
Din 9 iunie, el nu a mai fost menţionat în niciun comunicat de presă al Ministerului Apărării.
Valeri Gherasimov, în vârstă de 67 de ani, este comandantul forțelor ruse care luptă în Ucraina şi deţinătorul uneia dintre cele trei „serviete nucleare” ale Rusiei, potrivit unor analişti militari occidentali.
Posibilă arestare a generalului Armaghedon
Absent este și generalul Serghei Surovikin, supranumit „generalul Armaghedon” de către presa rusă, în prezent comandant adjunct al forţelor ruse în Ucraina. New York Times a relatat marți, citând oficiali americani, că el știa dinainte de rebeliunea pusă la cale de Prigojin şi că autorităţile ruse verifică dacă a fost complice.
The Moscow Times şi un blogger militar au relatat despre arestarea lui Serghei Surovikin. Alţi corespondenţi militari au afirmat că el şi alţi ofiţeri de rang înalt au fost interogaţi cu privire la posibilul lor rol în revolta lui Prigojin.
Media ruse şi unii bloggerii au relatat miercuri seara că Surovikin este încarcerat în centrul de detenţie Lefortovo (aflat sub controlul FSB) din Moscova după ce ar fi fost arestat.
Epurare la vârful armatei ruse
Rybar, un canal de Telegram al unui fost ataşat de presă al Ministerului rus al Apărării, a anunțat că o epurare a conducerii militare ruse este în curs de desfăşurare la Moscova.
Autorul susţine că autorităţile încearcă să elimine personalul militar considerat că a dat dovadă de „lipsă de determinare” în reprimarea rebeliunii, pe fondul anumitor informaţii potrivit cărora unele părţi ale forţelor armate par să fi făcut prea puţin pentru a-i opri pe luptătorii Wagner în stadiul iniţial al rebeliunii.
Ministerul rus al Apărării nu a făcut niciun comentariu oficial cu privire la cele întâmplate.
***