27 iunie, 2017

Execuția bugetului general consolidat pe primele cinci luni ale anului 2017 s-a încheiat cu un deficit de peste 2,17 miliarde lei (0,27% din PIB), de trei ori mai mare decât în aceeași perioadă a anului trecut, potrivit datelor publicate marți de Ministerul Finanțelor Publice (MFP).

Deficitul bugetului consolidat pe primele cinci luni din 2016 fusese de 782 de milioane de lei (0,1% din PIB).

Creşterea accentuată a cheltuielilor din luna mai a dezechilibrat execuția cu un deficit lunar de 3,5 miliarde lei, după ce, în primele patru luni din 2017, se înregistrase un excedent de 1,35 miliarde de lei (0,17% din PIB).


Creşterea cheltuielilor totale (9,4%) a fost mai mare decât cea veniturilor în termeni nominali (7,9%).

„Înregistrarea în execuție a unui deficit bugetar înseamnă că s-au alocat fonduri pentru programele și măsurile din programul de guvernare. Astfel, asigurarea de finanțare pentru asistență socială, salarii sau subvenții pentru agricultori reprezintă onorarea unora dintre angajamentele de guvernare pentru creșterea nivelului de trai al românilor”, spune Viorel Ștefan, ministrul Finanțelor Publice, în comunicatul de presă al MFP.

Pe de altă parte, Viorel Ștefan a recunoscut pentru prima dată că avansul cheltuielilor bugetare îi provoacă emoții.

„Primele indicii ne arată că, pe partea de venituri, se realizează planul. Am emoţii, vă mărturisesc, (…) în legătură cu cheltuielile. În final, mă interesează diferenţa dintre venituri şi cheltuieli. Este prematur să vă spun astăzi cum ne vom închide. Cu siguranţă, vom rămâne, pe primele cinci luni, într-un echilibru bugetar”, a declarat ministrul Finanţelor, citat de News.ro.

Marile cheltuieli de personal


Cea mai mare creștere au înregistrat-o cheltuielile cu subvențiile: 36,7% în primele cinci luni din 2017, față de aceeași perioadă din 2016, avansul cel mai mare fiind al subvențiilor pentru sprijinirea producătorilor agricoli.

Cheltuielile de personal au înregistrat a doua cea mai mare creştere, de 19,1%, până la mai mult de 22,4 miliarde de lei „ca urmare a majorărilor salariale acordate angajaților din sănătate și din educație, din administrația locală și din instituțiile publice de spectacole sau concerte”, potrivit comunicatului MFP.

Mai precis, este vorba de

  • creșterea cu 15 % a salariilor din sănătate și educație începând cu 1 ianuarie 2017, a personalului plătit din fonduri publice din instituțiile şi autoritățile publice ale administrației publice locale care beneficiază de majorarea cu 20% începând cu 1 februarie 2017,
  • majorarea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată de la 1250 lei la 1450 lei începând cu 1 februarie 2017 și de
  • majorarea cu 50% a salariului brut şi a sporurilor pentru personalul din instituțiile publice de spectacole sau concerte începând cu 1 februarie 2017.

Cheltuielile cu asistența socială au crescut față de anul precedent cu 10,1%,  până la  36,7 miliarde de lei, „fiind influențate, în principal, de:

  • majorarea cu 5,25% a punctului de pensie, care a ajuns la 917,5 lei,
  • creșterea indemnizației acordate adultului cu handicap vizual grav prin majorarea cu 25% a salariului net al asistentului social debutant cu studii medii,
  • majorarea indemnizației lunare pentru creșterea copilului și a stimulentului de inserție ș.a”, potrivit MFP.

În schimb, cheltuielile cu bunuri și servicii s-au redus cu 0,5% față de aceeași perioadă a anului precedent, până la 14,31 miliarde de lei.

Pentru investiții s-au cheltuit  cu 55% mai puţin ca anul trecut: 4,1 miliarde lei (0,5% din PIB), sumă care include cheltuielile de capital (2,83 mld. lei, -23,1%), precum și pe cele aferente programelor de dezvoltare finanțate din surse interne și externe.

Sinteza execuţiei bugetare comparate pe primele cinci luni din 2017 şi, respectiv 2016 poate fi consultată AICI – LINK

În sumă, cheltuielile totale ale bugetului general consolidat (100,6 miliarde lei) au fost cu 9,4% mai mari față de primele cinci luni din 2016.

Colectări mai mici din accize şi TVA

Colectarea TVA a scăzut cu 5% față de primele cinci luni ale anului 2016, „pe fondul reducerii, începând cu 1 ianuarie 2016, a cotei standard de TVA de la 24% la 20%, măsură care s-a reflectat în încasări începând cu luna februarie 2016. Totodată, începând cu luna februarie 2017 se reflectă în încasări și efectele reducerii cotei standard de TVA de la 20% la 19%”, potrivit MFP.

Colectarea accizelor a fost cu 9,4% mai mică, prin comparație cu aceeași perioadă a anului trecut, „fiind influențate de reducerea nivelului acestora pentru unele produse energetice, la 1 ianuarie 2017”.

În schimb, s-a încasat mai mult din contribuţiile sociale, din impozitele pe salarii şi pe comerţ.

S-au înregistrat creșteri față de anul trecut la colectarea contribuțiilor sociale (+15,9%), a impozitului pe salarii și pe venit (+12,9%), a impozitului pe comerț exterior și pe tranzacții internaționale (+10,1%), a veniturilor din capital (+13,2%), precum și la colectarea impozitelor și taxelor pe proprietate (+20,6%) .

Colectarea altor impozite și taxe pe bunuri și servicii a crescut cu 64,4% față de aceeași perioadă a anului precedent, creșterea fiind determinată, în principal, de evoluția încasărilor aferente contribuției datorate pentru medicamente, precum și pentru contractele cost-volum/cost-volum-rezultat finanțate din bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate.

Veniturile totale ale bugetului general consolidat, în sumă de 98,4 miliarde de lei, adică 12,1% din PIB, au fost cu 7,9% mai mari, în termeni nominali, față de aceeași perioadă a anului precedent.

„Au fost alocați 4,6 miliarde lei, din care 4,2 miliarde lei reprezintă sume aferente proiectelor din domeniul agriculturii, care vor fi decontați din sumele primite de la Uniunea Europeană”, mai spune comunicatul MFP.

Programul

Programul de guvernare prevede venituri estimate la 254,7 miliarde lei pe 2017, mai mari cu 14% faţă de 2016, şi cheltuieli de 278,8 miliarde lei, cu 15% mai mari.

Deficitul bugetar prevăzut este 24,1 miliarde lei (2,96% din PIB pe metodologia cash şi 2,99% din PIB pe metodologia ESA 2010), valoarea nominală a PIB fiind estimată la 815,2 miliarde lei, cu o creştere economică de 5,2%.

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: