6 mai, 2018

O eventuală decizie a preşedintelui american Donald Trump de a retrage SUA din Acordul nuclear cu Iranul riscă să conducă la „război”, atrage atenţia şeful statului francez, Emmanuel Macron, într-un interviu acordat revistei germane Der Spiegel și citat de Mediafax.

Donald Trump le-a cerut aliaţilor europeni să remedieze „deficienţele” Acordului nuclear semnat în anul 2015, susținând că, în caz contrar, va refuza prelungirea documentului. Hotărârea liderului american este aşteptată pe 12 mai.

decizie de abandonare a Acordului nuclear „înseamnă că am deschide Cutia Pandorei, ar putea avea loc un război”, a afirmat Emmanuel Macron.


„Eu nu cred că Donald Trump vrea război”, a subliniat liderul de la Palatul Élysée, care s-a întâlnit recent cu preşedntele SUA şi a încercat să îl convingă să menţină Acordul nuclear cu Iranul.

Intenția lideurlui american a declanșat o reacție dură și la Teheran, unde preşedintele Hassan Rohani a avertizat duminică SUA că vor regreta “mai mult ca oricând” dacă se vor retrage din acordul internaţional.

Săptămâna aceasta, Israelul a publicat imagini provenind de la sateliţi de spionaj, care arată o activitate neobişnuită la baza militară Fordow din Iran și faptul că a fost accesul la centrul subteran, unde se află instalaţiile de îmbogăţire a uraniului.

Zona este monitorizată cu ajutorul sateliţilor, iar fotografiile arată că s-au înregistrat progrese în construirea unor structuri în acelaşi perimetru, comparativ cu fotografiile din iulie 2016.


Se bănuieşte că noile structuri sunt destinate producerii, cercetării şi dezvoltării de capacităţi nucleare.

Toate imaginile au fost publicate la câteva zile după ce premierul israelian Benjamin Netanyahu a dezvăluit documente originale în limba farsi despre Programul nuclear iranian.

Acordul asupra programului nuclear iranian a fost încheiat în iulie 2015 la Viena între Teheran şi Grupul 5+1 (China, Statele Unite, Franţa, Marea Britanie, Rusia şi Germania), înainte de venirea la Casa Albă a lui Donald Trump şi reglementează activităţile nucleare ale Teheranului astfel încât să garanteze caracterul lor exclusiv paşnic.

Articole recomandate:

Etichete: , , , ,

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: