Președintele francez Emmanuel Macron și omologul său român Klaus Iohannis au avut vineri o convorbire telefonică, pe parcursul căreia liderul de la Paris a spus că nu va mai susține candidatura lui Jean-François Bohnert pentru conducerea Parchetului European și că o va susține pe Laura Codruța Kovesi.
„În virtutea bunei colaborări și a bunei înțelegeri între cei doi șefi de stat, președintele Emmanuel Macron i-a transmis președintelui Klaus Iohannis că va retrage candidatura domnului Jean-François Bohnert și că o va susține pe doamna Laura Codruța Kövesi la conducerea Parchetului European”, spune un comunicat emis de Administrația Prezidențială.
Pe de altă parte, candidații la funcția de procuror șef al UE nu reprezintă o țară anume, ci își depun candidaturile „pe cont propriu” și pot fi susținuți, sau nu (cazul României) de guvernele lor, potrivit comentariilor fostului comisar european Dacian Cioloș, acum lider al grupului Renew Europe din Parlamentul European.
„Ceea ce Franţa a anunţat este că începând de acum va susţine candidatura Laurei Codruţa Kovesi. Nu are cum să retragă un candidat pe care nu l-a numit”, a declarat Dacian Cioloş, citat de Agerpres.
Singură în cursă
Parlamentul European anunțase, joi, că susține în continuare candidatura fostei șefe a DNA, în ciuda opoziției „personale” a premierului României, Viorica Dăncilă, și făcut apel la Consiliul UE să fie de accord cu candidatura acesteia, desi l-a preferat pe candidatul francez.
Încă din 12 iulie, Laura Codruța Kövesi rămăsese, practic, singură în cursă, pentru că Jean-François Bohnert fusese desemnat de președintele francez pentru șefia Parchetului Național Financiar.
Șeful Parchetului European este desemnat de comun acord de Parlamentul European și de Consiliul UE, pentru un mandat de 7 ani. Consiliul, din care fac parte reprezentanții guvernelor țărilor membre), ia decizia se ia prin majoritate simplă.
Procedurile interne ale Consiliului sunt ceva mai complicate decât cele ale Parlamentului European. Serviciul juridic al instituției ar urma să introducă în cursă un alt candidat decât cel deja votat și care va trebui audiat de o echipă de specialiști, înainte ca statele membre să treacă la votul politic.
Laura Codruta Kovesi, Jean-François Bohnert și germanul Andrés Ritter au fost audiați la sfârșitul lunii februarie în comisiile CONT și LIBE ale Parlamentului European. Fosta șefă a DNA a obținut cele mai multe voturi în ambele comisii, dar s-a clasat însă pe locul doi în cadrul votului în COREPER, care reunește ambasadorii statelor Uniunii Europene la Bruxelles, în urma candidatului Franței.
Guvernul României nu o susține pe Laura Codruta Kovesi.