18 noiembrie, 2024

Franța nu va semna acordul de liber schimb între Uniunea Europeană (UE) și Mercosur în forma sa actuală, a anunțat duminică președintele Emmanuel Macron, din Argentina, în timp ce fermierii francezi au lansat un protest major în weekend.

În timpul vizitei sale în America de Sud, Macron a declarat pe aeroportul din Buenos Aires, citat de Euractic, că Franța nu va „semna Acordul de liber schimb UE-Mercosur așa cum este”, o poziție împărtășită de partidele franceze.

„Nu le putem cere fermierilor noștri (…) să-și schimbe practicile, să nu mai folosească anumite produse fitosanitare”, pentru a obține o producție „de înaltă calitate”, „și, în același timp, să ne deschidem piața către importuri masive de produse care nu îndeplinesc aceleași standarde”, a subliniat Macron.


El a explicat că i-a spus omologului său argentinian, Javier Milei, că acest acord „ar fi foarte dăunător pentru reindustrializarea Argentinei și pentru noi, ar fi foarte rău pentru agricultura noastră”.

Macron va participa la summitul G20 din Brazilia luni (18 noiembrie) și marți.

Soluția Germaniei pentru a ocoli blocajul Franței

Poziția Parisului este deja cunoscută în Germania, unde mai mulți lideri politici germani fac presiuni ca acordul să fie împărțit în mai multe capitole pentru a eluda opoziția franceză și aprobarea rapidă a unei secțiuni care interesează UE.

„Divizarea” acordului ar putea permite ca elementele legate de comerț, cum ar fi tarifele, cotele de import și un „capitol de sustenabilitate”, să fie adoptate cu majoritate calificată în Consiliu – fără a aștepta ratificarea în parlamentele naționale ale statelor membre UE.


Restul acordului, inclusiv prevederile privind dialogul cultural și politic și așa-numitele „elemente esențiale”, vor fi amânate până când parlamentele naționale vor ajunge la un consens.

Protestele fermierilor francezi

Declarația lui Macron vine în momentul în care fermierii francezi au lansat o mobilizare la nivel național pentru a cere venituri mai bune, a protesta împotriva acordului de liber schimb și a „face vocea Franței auzită”.

Acest lucru vine la mai puțin de un an de la blocadele din ianuarie 2024 care au paralizat întreaga țară.
Arnaud Rousseau, președintele influentei Federații Naționale a Sindicatelor Agricultorilor (FNSEA), cel mai mare sindicat agricol din Franța, a anunțat la BFM că „82 de acțiuni de protest” vor avea loc în toată Franța până marți, 19 noiembrie.

Ministrul de Interne Bruno Retailleau a avertizat duminică, 17 noiembrie, pe RTL că „dacă va exista un blocaj prelungit, va exista toleranță zero”.

Săptămâna trecută, el s-a întâlnit cu liderii sindicatelor agricole pentru a sublinia „trei limite”: „fără daune asupra proprietăților, fără daune asupra persoanelor, fără blocaje rutiere prelungite”. În caz contrar, „nu vom ezita să desfășurăm forțe”, a adăugat el.

(Citește și: ”Patru moduri prin care europenii își pot găsi noi parteneri comerciali în era Trump – analiză ECFR”)

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: