23 septembrie, 2018

Zona Schenghen nu este pentru cei care doar profită de condițiile Uniunii Europene, ci pentru cei care care sunt solidari cu principiile acesteia și nu refuză migranții, potrivit declarațiilor președintelui Franței, Emmanuel Macron.

„Țările care nu arată solidaritate vor părăsi, până în cele din urmă (zona) Schengen și nu vor mai beneficia de sprijin financiar”, a avertizat Emmanuel Macron, sâmbătă la Salzburg, potrivit Euractiv.

Avertimentul președintelui francez a ţintit mai ales spre liderii țărilor care nu vor să accepte refugiaţi şi nici să respecte valorile comunitare.


Cine creează tensiunile privind soluționarea în UE a crizei refugiaților?

„Cei care spun că iubesc Europa când beneficiază de fonduri structurale, când generează prosperitate pentru poporul meu, când permite muncitorilor mei să trăiască mai bine în țările vecine, dar acasă nu primesc un refugiat” a spus Emmanuel Macron, făcând astfel o aluzie și mai clară la premierii Italiei și Ungariei, Matteo Salvini și Viktor Orban, ca și la Grupul Visegrad.

„Cei care creează criza sunt tocmai cei care vă explică pe urmă că Europa nu se poate pune de acord. La un moment dat, regulile sunt simple, cum am văzut şi în cazul Brexitului , ţările care nu vor avantajele Frontexului şi ale solidarităţii vor trebui să iasă din Schengen”, a spus Emmanuel Macron.

Avertismentul  avenit apoi, explicit: „Ţările care nu vor avantajele aduse de Europa să nu se mai atingă de fondurile structurale. Trebuie ca primăvara viitoare să avem cu adevărat această discuţie. Europa nu e un meniu à la carte, e un proiect politic”.


Uniunea Europeană nu este un meniu „à la carte”, din care îţi alegi numai ce îţi convine. Cine nu acceptă normele ei nu se mai atinge de fonduri europene, a mai spus Emmanuel Macron.
În replică, premierul Austriei, Sebastian Kurz, ajuns la putere folosind o retorică populistă și anti-migranți, a insistat asupra întăririi granițelor UE și a soluțiilor de oprirea a plecărilor ilegale spre Europa.
O soluție propusă de premierul austriac este „crearea unor partneriate solide cu țările nord africane și Egipt”.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: