11 august, 2022

Embargoul UE pe cărbunele rusesc a intrat în vigoare integral miercuri, 11 august, la miezul nopții, după o perioadă de 4 luni de reduceri progresive. Este începutul sancțiunilor europene împotriva surselor de energie importate din Rusia, urmând ca un embargo progresiv pe petrol să se aplice până la sfârșitul anului.

Rusia ar urma să piardă aproximativ 8 miliarde de euro în urma embargoului , mai mult ca decât a încasat anul trecut, ca urmare a scumpirii cărbunelui. Țările UE au cheltuit 99 de miliarde de euro pe importurile de energie din Rusia în 2021, potrivit datelor Comisiei Europene, citate de Reuters.

Țările UE au plătit peste 45 de miliarde de euro și, respectiv, 32 de miliarde de euro pe petrolul și gazele rusești între 24 februarie, când Moscova și-a lansat războiul împotriva Ucrainei, și 10 august.


În același timp, UE a cheltuit 2,8 miliarde de euro pe cărbunele importat din Rusia.

Soluții de criză

Consumul global de cărbune ar putea se apropie în 2022 de recordul absolut de opt miliarde de tone stabilit în anul 2013, potrivit estimărilor Agenția Internațională pentru Energie (IEA).

Criza energetică a determinat unele state UE, inclusiv Germania, Austria și Țările de Jos, să revină la cărbune pentru a economisi și stoca gaz înainte de iarnă.

Embargoul total asupra cărbunelui rusesc îi împinge pe europeni să se aprovizioneze din alte țări – SUA (circa 17,5% din importurile de huilă ale UE în primul semestru), Australia, Africa de Sud sau chiar Indonezia.


UE importa din Rusia până anul trecut 45% din cărbunele necesar pentru o sumă de 4 miliarde de euro pe an.

Anumite ţări, precum Germania şi Polonia, erau în mod special dependente de cărbunele rusesc. Germania, Austria, Ţările de Jos, Italia au anunţat în ultimele luni o producție sporită a centralelor electrice pe cărbune.

În primele cinci luni din 2022, electricitatea produsă din arderea cărbunelui în Germania a crescut cu 20%

Polonia a produs circa 55 milioane de tone pe an, dar a trebuit să mai importe alte 12 milioane de tone, dintre care 10 din Rusia.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: