14 august, 2014

Rusia importă aproape 35% din alimentele pe care le consumă, iar valoarea acestor importuri a fost, între ianuarie şi mai 2014, de 17 miliarde de dolari. Este astfel o oportunitate pentru companiile mondiale să ocupe un loc lăsat liber de cele UE şi SUA, se arată într-o analiză a publicaţiei Le Figaro.

Brazilia – câştigător pe piaţa cărnii

Rusia a importat in 2013 carne în valoare de 7 miliarde de dolari.Pe această piaţă, Brazilia pare favorită, iar oportunitatea a apărut încă din luna ianuarie, când a început embargoul rus impus cărnii de porc din Europa.

În cifre, din exporturile de carne de porc destinate Rusiei, cele din Europa au scăzu cu 79%, iar cele din SUA cu 70% în primele patru luni ale anului.


Brazilia a ştiut să compenseze această scădere, prin creşterea exporturilor sale de carne în Rusia, în acea perioadă, cu 11%. Iar Asociaţia braziliană a producătorilor de proteine animale s-a declarat pregătită să crească cu până la 50% exporturile de pui pe piaţa rusă, la 450.000 de tone pe an.

În privinţa cărnii de vită, Brazilia este principalul exportator în Rusia al acestui produs. În prima jumătate a acestui an, valoarea exporturilor a ajuns deja la 563 de milioane de dolari.

Iar cifrele pot creşte, în aceste condiţii, în favoarea Braziliei: Rusia este al doilea mare cumpărător de carne de porc şi vită din brazilia, iar în 2013 această ţară a exportat produse agroalimentare de mai mult de 2 miliarde de euro în Rusia.

America Latină este în poziţie privilegiată în toate sectoarele

Sursa foto: Le Figaro (CLICK PE IMAGINE PENTRU MARIRE)

Embargoul rus vizează şi peştele, brânzeturile, laptele, dar şi fructele şi legumele. Iar America Latină se situează în cea mai bună poziţie în ceea ce priveşte posibilitatea de exporturi în Rusia.


Chile şi Argentina sunt cele mai solicitate când este vorba despre exportul de carne de porc şi pui în Rusia, dar şi în exporturile de fructe şi legume.

Argentina mai este o alternativă pentru Rusia în cazul lactatelor şi a fructelor de mare. În timp ce somonul din Chile va putea înlocui somonul norvegian.

Turcia, Egipt, Thailanda, Noua Zeelandă, Elveţia şi Belarus pot fi adăugate pe lista câştigătorilor.

Elveţia vrea să îşi dezvolte şi consolideze relaţiile comerciale deja existente cu Rusia pentru sectorul lactatelor, au arătat reprezentanţii industriei din ţara cantoanelor.

Moscova va conta pe vecinul şi aliatul Belarus, primul său furnizor de alimente, în valoare de 2,7 miliarde de dolari pe an. Iar autorităţile de la Minsk s-au arătat dispuse să ajute Rusia şi să înlocuiască merele poloneze şi cartofii olandezi prin produse similare proprii.

Turcia va furniza Rusiei fructe şi legume, la fel ca şi Africa de Sud. Din Thailanda şi Uruguay, ruşii vor importa carne de pui, iar din Noua Zeelandă, lactate.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: