18 februarie, 2020

La un an după ce Elveția a acordat primele licenţe de exploatare, implementarea 5G a intrat în blocaj politic generat de o amplă mobilizare cetăţenească. În aceste condiții, autorităţile elvețiene au decis, anunță RFI, să amâne pe o perioadă nedeterminată instalarea tehnologiei pentru a putea măsura ”efectele reale” ale tehnologiei 5G.

Asociaţia cetăţenilor care se opun sistemului 5G pledează pentru o ”tehnologie sănătoasă care respectă mediul şi oamenii”. Organizaţia propune și o alternatică: dezvoltarea fibrei optice pentru decongestionarea reţelei de antene exterioare.

Pentru aceasta este nevoie de schimbarea legislaţiei actuale.


Elveţia urma să fie prima ţară occidentală care să implementeze tehnologia 5G. La începutul anului 2019, trei operatori de telefonie mobilă au obţinut frecvenţele 5G, pentru 357 de milioane de euro, iar în aprilie 2019 primele antene au fost deja instalate. Operatorii promiteau că până la finele lui decembrie 2020, 90% din teritoriu va dispune de 5G.

Locuitorii din Geneva susţin însă că resimt deja primele efecte ale tehnologiei și au generat o amplă mișcare de contestare implementării acestei tehnologii. Bertrand Buchs, medic şi deputat al Partidului Democrat Creştin, se declară mirat de ”viteza supersonică de alocare a frecvenţelor fără să fie stabilite riscurile sanitare, de mediu şi de securitate a noii tehnologii”.

Statul elveţian, care deţine 51% din operatorul Swisscom, a publicat în noiembrie 2019 un raport asupra implicaţiilor 5G, dar fără să ofere vreo recomandare concretă. Acum, îşi justifică amânarea implementării 5G prin faptul că  ”nu se cunosc cu exactitate efectele acestor unde, că nu există nicio urgenţă de a fi implementat sistemul şi că cetăţenii nu îşi doresc acest salt”.

De partea operatorilor de telefonie mobilă, operatorul Swisscom aminteşte că a existat aceeaşi opoziţie în momentul în care apăruse 3G. ”Și totuşi, nimeni nu vrea să revină la vechile sisteme”, afirmă purtătorul de cuvânt al Swisscom, Christian Neuhaus


Responsabilul unei companii concurente de telefonie mobilă, Salt, susţine că “oamenii folosesc într-un număr tot mai mare internetul motiv pentru care doresc să dispună de cea mai bună reţea şi de cel mai rapid internet. Dar, nu îşi doresc infrastructura necesară”.

Articole recomandate:

Etichete: , , ,

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: