3 februarie, 2023

Electrocentrale Bucureşti SA (Elcen), principalul furnizor de agent termic pentru sistemul de alimentare centralizată cu energie termică din Bucureşti, a ieșit din insolvență, procedură închisă, joi, de Tribunalul Bucureşti. După un proces de patru ani și două reorganizări, compania va putea accesa fonduri neramburdabile și credite, pentru a demara investițiile din planul stabilit deja.

„ELCEN a acoperit în totalitate creanţele datorate. Închiderea procedurii de reorganizare judiciară şi, implicit, a procedurii de insolvenţă prevede stingerea tuturor obligaţiilor de plată asumate prin planul de reorganizare şi a creanţelor curente scadente. Drept urmare, Tribunalul Bucureşti a decis astăzi, 02 februarie 2023, reintroducerea ELCEN în circuitul economic”, a transmis compania, într-un comunicat de presă.

Elcen va putea accesa fondurile necesare investițiilor

Ieșirea din insolvență permite companiei să accese fonduri europene nerambursabile sau surse de finanţare puse la dispoziţie de instituţii financiare naţionale şi internaţionale, pentru a eficientiza CET-urile.


De altfel, societatea a anunțat joi că în următoarea perioadă se va concentra preponderent pe implementarea proiectelor majore de investiţii, şi anume construirea unor centrale termoelectrice noi în cogenerare de înaltă eficienţă.

Planurile investiționale ale Elcen:

  • implementarea unei unităţi de cogenerare de înaltă eficienţă în cadrul CET Bucureşti Sud – Studiul de Fezabilitate a fost finalizat, iar soluţia optimă prevede realizarea unei capacităţi noi cu o putere electrică brută de circa 600 MWe şi energie termică livrată de circa 376 Gcal/h ce va utiliza gaz natural, ulterior în amestec cu hidrogen. Prin comparaţie, puterea electrică instalată în prezent în cele 4 CET-uri ale Elcen este de 586,25 MW.
  • eficientizarea activităţii din CET Grozăveşti prin implementarea unei unităţi de cogenerare în ciclu combinat. În acest sens, s-a actualizat în 2022 Studiul de Fezabilitate (elaborat în 2011 şi actualizat anterior în 2016, respectiv 2019), pentru a se alinia la condiţiile de piaţă actuale. Soluţia optimă rezultată din SF prevede implementarea unui ciclu combinat de 46 MWe şi 35 Gcal/h, având o eficienţă globală de aproximativ 84-90%, cu funcţionare gaz natural şi în amestec cu hidrogen.
  • la CET Progresu vor fi implementate capacităţi de cogenerare de înaltă eficienţă utilizând motoare termice, care vor avea o putere electrică instalată de 50 MWe şi o putere termică instalată de 50 MWt
  • valorificarea suprafeţelor libere din incinte prin montarea de panouri fotovoltaice în vederea producerii de energie regenerabilă şi modernizarea capacităţilor existente / retehnologizarea unor capacităţi de producere a energiei termice în regim de vârf în CET Grozăveşti, CET Bucureşti Sud, CET Bucureşti Vest.

Reacția primarului Nicușor Dan

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a reacționat vineri declarând că ieşirea din insolvenţă va permite companiilor Elcen și termoenergetica să atragă fondurile europene pentru producţia şi transportul energiei termice:

„Sunt bucuros că Elcen a ieşit, în sfârşit, din insolvenţă. O situaţie financiară stabilă va permite Elcen şi Termoenergetica să atragă fondurile europene pentru producţia şi transportul energiei termice. Voi face totul în continuare pentru ca să existe banii necesari pentru termoficare. Marile lucrări necesare se fac cu bani, nu cu populisme”, a scris Nicuşor Dan, vineri pe Facebook. 


****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: