13 martie, 2019

Grupul austriac Raiffeisen Bank International (RBI) își va analiza prezența în România, ca urmarea a noi taxe bancare impuse de de Guvern, prin OUG 114 / 2018.

Pe de altă parte, RBI ia în calcul extinderea operaţiunilor sale pe principalele pieţe pe care operează, una dintre ţinte fiind Rusia.

„Va trebui să reevaluăm România”, scrie Johann Strobl, directorul general al grupului bancar austriac, Johann Strobl, în raportul anual al RBI, citat de Reuters.


Impactul noii taxe încă nu poate fi determinat, potrivit raportului citat.

Precizări

Ulterior, oficialii de la Viena şi Bucureşti au precizat că nu este vorba de un exit din România.

Reevaluarea operaţiunilor din România ca urmare a taxei bancare ar putea însemna redimensionarea businessului, dar retragerea din România nu este o opţiune, a declarat Johann Strobl, pentru Bloomberg.

Steven van Gorningen

La București, Steven van Groningen, preşedintele Raiffeisen Bank România, a declarat că a verificat la Viena că nu este „nici vorbă de exit. (…) Mi s-a spus foarte clar, că nu se pune problema dacă rămânem în România”, a precizat oficialul citat.


 

Performanţa RBI în România. Planurile în regiune

Raiffeisen Bank International deține a patra cea mai mare bancă din România după active, iar activele deţinute de RBI în România sunt evaluate la 8,97 miliarde de euro, sau la aproximativ 6 % din total.

RBI a obţinut un profit net consolidat de 1,27 miliarde de euro, anul trecut, în creştere cu 14% faţă de anul anterior, dar sub estimările analiştilor, de 1,38 de miliarde de euro.

Raiffeisen Bank România a încheiat anul 2018 cu un profit de 881 milioane de lei, echivalentul a 189 milioane de euro, cu 79% mai mult decât în 2017, când a înregistrat un profit net de 491 milioane de lei, conform unui comunicat al băncii.

În acelaşi timp, Rusia „este și va rămâne o piață importantă pentru RBI”, a mai spus Johann Strobl, în contextul în care grupul austriac se confruntă cu informații potrivit cărora ar fi implicat în scandalul spălării de bani din zona baltică, prin neprevenirea fluxurilor suspecte de bani ruseşti .

Banca austriacă își dorește o „creștere organică și achiziții potențiale de portofolii și bănci mici, dacă apar oportunităţi şi preţul este corect”, a adăugat oficialul citat.

Modificarea OUG 114

Este de așteptat ca Guvernul să modifice OUG 114 printr-o nouă ordonanță, în această săptămână, după ce liderii coaliției de guvernământ au primit un raport al Băncii Naționale privind efectele, ca și cererile băncilor.

Sub argumentul că va modifica OUG 114, Guvernul a obținut de la agenția de rating Standard & Poor’s o amânare a anunțării perspectivei ratingului României, despre care analiștii spun că ar fi negativă – caz în care ar spori costul finanțării guvernamentale şi nu numai.

„OUG 114 este un subiect care ne ustură pe toţi. Ne temem că Guvernul fiind presat de un ultimatum de către Standard and Poors va modifica OUG și nu va cuprinde şi cererile noastre”, a declarat Mihai Bogza, preşedintele Confederaţiei Patronale Concordia, din care fac parte patronatul bancar și 7 din primele 10 companii private din România.

Evaluarea pierderilor

Grupurile bancare austriece Erste Group Bank AG şi Raiffeisen Bank International AG, care sunt printre cele mai afectate de măsurile din România, au suferit deja pierderi mari de pe urma măsurilor vizând băncile adoptate de autorităţile din Ungaria, consideră analiştii.

„Ne aşteptăm acum ca noile planuri de afaceri să fie revizuite în România. Reacţiile cu privire la preţul acţiunilor nu sunt ciudate dacă ţinem cont de modul cum vor fi afectate veniturile şi câştigurile pe care taxa pe active le va provoca”, a declarat recent Jonathan Tyce, analist bancar la Bloomberg Intelligence, citat de Agerpres.

În România, Raiffeisen Bank este o bancă universală care deserveşte aproximativ două milioane de clienţi persoane fizice, 100.000 IMM-uri şi 5.600 de companii. Reţeaua băncii în România numără 451 de unităţi, peste 1.000 de ATM-uri, aproximativ 19.000 de EPOS-uri şi 189 de MFM (automate multifuncţionale).

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: