CIA şi-a retras personalul care activa în cadrul ambasadei SUA din Beijing, temându-se că datele furate din computerele guvernamentale americane ar putea conduce la identificarea agenţilor, anunţă Washington Post.
În aprilie 2015, datele a aproximativ 21 de milioane de angajaţi federali au fost furate în urma unui atac cibernetic declanşat împotriva Oficiului american de Management al Personalului (OPM). Companiile specializate în securitate cibernetică au indicat drept autori ai atacurilor hackeri susţinuţi de guvernul Chinei.
Măsura retragerii unei categorii de personal din cadrul misiunii diplomatice din China a fost una „preventivă”, declară sursele Washington Post.
Oficialii CIA au refuzat să comenteze informaţia.
Potrivit surselor publicaţiei americane, informaţii legate de identitatea angajaţilor CIA nu se regăsesc printre fişierele furate de la OPM, dar alte înregistrări legate de verificări derulate de Departamentul de Stat asupra angajaţilor au fost copiate în atacul cibernetic.
CIA s-a temut că o eventuală comparare a listei celor verificaţi de Departamentul de Stat cu lista angajaţilor ambasadei ar putea eventual expune colaboratorii Agenţiei, din cauză că asupra acestora Departamentul de Stat nu face verifcări, afirmă sursele publicaţiei americane.
Pericolul care decurge din studierea atentă a datele furate şi coroborarea acestora de către specialiştii chinezi cu alte informaţii a fost relevat inclusiv de James Clapper, înalt responsabil din domeniul securităţii naţionale, în cadrul unei audieri în Senatul american.
„Este un cadou care va rămâne valoros mulţi ani de acum înainte”, a afirmat James Clapper în cadrul unei audieri care a vizat ameninţările cibernetice pe care SUA le fac faţă şi modul în care trebuie luptat împotriva acestora.
Directorul Clapper a afirmat că, la rândul lor, SUA sunt implicate în activităţi de acest tip: „Şi noi practicăm spionajul cibernetic. Şi nu suntem slabi deloc în această activitate…”.